RoPress

Romania

Avioane militare NATO survolează România pentru operaţiuni de recunoaştere

Mar 12, 2014

Avioane de recunoaștere de tip AWACS vor patrula deasupra Poloniei și României pentru a monitoriza situația din Ucraina.

Alianța nord-atlantică a anunțat că avioanele sale de recunoaștere de tip AWACS vor zbura deasupra țărilor membre NATO Polonia și România într-un efort de monitorizare a evoluțiilor din Ucraina. Propunerea comandantului militar cel mai înalt în funcție din NATO, generalul de aviație Philip Breedlove, a fost aprobată ieri la Bruxelles de ambasadorii celor 28 de țări din alianță. Un oficial NATO a spus că zborurile cu avioanele de recunoaștere, care vor pleca de la baze din Germania și Marea Britanie, vor ajuta alianța să cunoască mai bine situația din regiune.

MApN precizează că o aeronavă E-3A AWACS a NATO efectuează un zbor în spaţiul aerian al României, pe rutele prestabilite, conform aprobării Consiliului Nord-Atlantic, zborul făcând parte dintr-un exerciţiu planificat executat periodic, în scopul antrenării forţelor şi mijloacelor de poliţie aeriană.

O aeronavă E-3A AWACS a NATO a efectuat marţi, 11 martie, un zbor în spaţiul aerian al României, pe rutele şi în zonele prestabilite, conform aprobării Consiliului Nord-Atlantic. Zborul face parte dintr-un exerciţiu planificat ce se execută periodic, al cărui scop este antrenarea forţelor şi a mijloacelor de poliţie aeriană, se arată într-un comunicat transmis de MApN.

Aeronavele AWACS operează în cadrul Componentei de aeronave E-3A – parte a Forţei NATO de Avertizare Timpurie, a cărei misiune de bază este asigurarea supravegherii aeriene, comenzii, controlului şi comunicaţiilor pe timpul operaţiilor desfăşurate în spaţiul aerian al NATO.

Aeronavele operează la înălţimi de peste 9.000 metri, cu o rază de descoperire a radarului de 31.000 kilometri pătraţi şi pot detecta ţinte ce evoluează la înălţimi mici, în limita a 400 kilometri şi la înălţimi medii, în limita a 520 kilometri, se mai arată în comunicatul Statului Major al Forţelor Aeriene.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat luni că avioane militare NATO vor survola România şi Polonia pentru operaţiuni de recunoaştere în cadrul crizei din Ucraina, relatează AFP.

"Consiliul Nord-Atlantic a decis luni trimiterea unor zboruri de recunoaştere Awacs deasupra Poloniei şi României", a declarat un oficial NATO.

"Aceste zboruri vor spori capacitatea de supraveghere a situaţiei din Ucraina şi vor avea loc doar deasupra teritoriului ţărilor NATO", precizează oficialul citat.

Avioanele cu tehnologie Awacs pot supraveghea spaţiul aerian pe o rază mai largă decât radarele amplasate la sol.

"Este vorba de o misiune de rutină deasupra ţărilor membre NATO", a precizat diplomatul citat, admiţând că NATO nu anunţă de obicei aceste misiuni în public.

Avioanele cu tehnologie Awacs vor decola de la baza Geilenkirchen (Germania) şi din Waddington (Marea Britanie).

Scrie un comentariu