RoPress

Cursuri U.C.

Casa Românească din Zajecar: Artă Fotografică

Feb 12, 2014

În cadrul proiectului „Casa de Cultură Românească Zajecar, în perioada 01.09–06.10.2013. Timp de patru weekend-uri am susținut cursuri practice de fotografie pentru tineri români din Valea Timocului, Serbia.


Ținând cont de vârsta participanților la cursuri(07-20 ani) și de nivelul diferit de înțelegere și interpretare a limbii române și a termenilor tehnici grupul țintă au fost împărțit în două grupe distincte: „grupa 1” cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani; „grupa 2” cu vârsta cuprinsă între 15 și 20 de ani.

În cadrul cursurilor susținute am urmărit cunoașterea unei scurte istorii a fotografiei; îmbogățirea universului de cunoaștere a tinerilor cursanți cu exemplificarea domeniilor de utilizare a fotografiei; familiarizarea cu termenii tehnici de bază în domeniul fotografic; înțelegerea pricipiilor generale de funcționare ale aparatului de fotografiat; principiile de bază în înțegerea luminii, moduri de gestionare și alterare conștientă a luminii în vederea realizării fotografiilor; cunoașterea regulilor de copoziție în arta fotografică (încadrare, regula treimii, simetria, fundalul, culoarea, contrastul, perspectiva); încurajarea participanților să folosească limba română în raporturile cu colegii și formatorul modulului de Artă Fotografică.

Participanții au fost îndrumați să se concentreze pe observarea mediului, pe cultivarea abilităților creative în vederea capturării unor imagini cu potențial comunicativ nonverbal, folosirea echipamentului fotografiic fiind considerat mijlocul-unealta de înregistrare și transmitere a emoțiilor și mesajelor personale.


Cele patru aparate de fotografiat achiziționate în cadrul proiectului au fost instrumentele de bază folosite în dezvoltarea abilităților tinerilor timoceni în utilizarea tehnologiei.

Apreciez că, trecând peste bariera lingvistică ridicată de vocabularul sărac al tinerilor participanți, atracția naturală către tehnică la care copii- tinerii din zonă au acces limitat datorită situației economice, modul prietenos de prezentare al tematicii și termenilor a făcut ca participanții să răspundă în mod pozitiv la atingerea obiectivelor cursului. Astfel, dacă la primele întâlniri am putut constatat o reținere în încercările de exprimare a copiilor, pe parcursul orelor de curs aceste reticențe fiind înlocuite de o avalanșă de înterpelări și dialoguri legate atât de tematica modulului cât și de probleme personale.

Interacțiunea cu părinții copiilor a dezvăluit o creștere treptată dar sigură a încrederii acordate utilității acestui curs, în cadrul familial copiii solicitând părinților să fie lăsați să participle la activitățile proiectului în „detrimentul” obligațiilor casnice.

Folosirea limbii materne în medii în care până la data începerii proiectului se făcea accidental, după doar două luni activitate în cadrul proiectului, atât copii cât și părinții acestora fiind încurajați să folosească limba română, la nivelul la care aceștia o cunosc, din ce în ce mai des acolo unde limba oficială nu este obligatorie.

 

Formator Daniel Petru Muraru

Menționăm că Proiectul „Casa de Cultură Românească Zajecar” a fost implementat în Zajecar, Valea Timocului, Serbia, în perioada septembrie - decembrie 2013, de către Asociația Unlimited Connections din Bacău, cu sprijinul financiar al Departamentului Politici Pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. Formatorul modului de Artă Fotografică este colaboratorul Asociației Unlimited Connections.

Scrie un comentariu