RoPress

Romania

România, printre statele membre UE care nu dispun de informații privind evoluția diversității studenților

May 22, 2014

România este printre statele membre UE care nu dispun de informații privind evoluția diversității studenților și în care nu există servicii de consiliere profesională a absolvenților, indică un raport Eurydice dat publicității joi.

De asemenea, textul menționează că România este printre țările care iau în considerare previziunile privind piața muncii în planificarea și gestionarea educației universitare, în principal pentru a decide numărul de locuri finanțate de stat în programele de învățământ.

Cel mai recent raport Eurydice, intitulat "Modernizarea învățământului superior în Europa: acces, păstrarea în structura de învățământ și capacitatea de inserție profesională" analizează măsurile pe care guvernele și instituțiile de învățământ superior le adoptă pentru a extinde accesul la învățământul superior, a majora numărul de studenți care își termină studiile și a oferi studenților orientări privind intrarea pe piața forței de muncă.

La anchetă au participat peste 30 de țări, printre care toate statele UE cu excepția Luxemburgului și a Olandei, la care s-au adăugat Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, Norvegia și Turcia.

Învățământul superior trebuie să facă mai mult pentru a remedia punctele slabe: de exemplu, dorim să încurajăm o mai mare diversitate a populației de studenți. Universitățile trebuie să atragă mai mulți studenți defavorizați, în special pe cei din familii cu venituri mici, persoanele cu handicap, cu statut de migrant sau provenind din etnii diferite. Pe lângă promovarea unei mai mari diversități, datele relevante ne pot ajuta să evaluăm mai bine impactul priorităților noastre de politică și să le modificăm, atunci când este necesar , a declarat comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, Androulla Vassilliou.

Raportul arată că deși multe țări colectează informații despre populația lor de studenți, de multe ori, analiza datelor nu este legată de obiective concrete și multe țări, printre care și România, nu știu dacă populația lor de studenți se diversifica. Apoi, foarte puține țări au stabilit obiective de îmbunătățire a accesului la învățământul superior pentru persoanele din grupuri subreprezentate, cum ar fi persoanele din familii cu venituri mici.

Aproximativ jumătate din sistemele europene de învățământ superior au programe de tranziție pentru studenții care nu provin direct din ciclul secundar și atribuie credite de învățământ superior prin care se recunoaște valoarea învățării anterioare a studenților. De asemenea, relevă raportul Eurydice, este vizibilă în mod clar diviziunea geografică în ceea ce privește măsurile menite să extindă accesul la învățământul superior, întrucât acestea sunt mai frecvente în nordul și vestul Europei. 

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu