RoPress

Rusia

Criza din Ucraina.Rusia, acuzata ca ar fi amplasat mine antipersonal in Crimeea. Cum explica imaginile NATO cu trupele sale.

Apr 11, 2014

In timp ce Rusia considera gresite pozele NATO care ar arata prezenta trupelor rusesti la granita cu Ucraina, Kievul acuza Rusia ca ar fi amplasat mine antipersonal in Crimeea.

Moscova a dezmintit, joi, informatiile Aliantei Nord-Atlantice cu privire la prezenta efectivelor ruse la frontierele Ucrainei, afirmand ca imaginile prezentate de NATO dateaza din august 2013, a declarat un reprezentant al Statul Major rus, citat de RIA Novosti.

NATO a publicat, joi, 15 imagini filmate prin satelit, care ar demonstra ca Rusia a mobilizat "efective masive" de-a lungul frontierei Ucrainei, si a afirmat ca fotografiile au fost luate la inceputul lui aprilie 2014.

"In imaginile prezentate de NATO apar trupe ruse care in vara anului trecut (2013) au efectuat exercitii militare in regiunile din sudul Rusiei, inclusiv in apropierea frontierelor cu Ucraina", a declarat acest reprezentant al Statului Major rus.

El a precizat ca imaginile au fost luate in timpul exercitiilor militare internationale "Combat Commonwealth 2013".

In una din fotografii apar 21 de elicoptere militare parcate pe un aerodrom din localitatea rusa Belgorod, situata la 40 de kilometri de frontiera Ucrainei. In apropierea elicopterelor sunt 40 de tancuri si peste 100 de vehicule de infanterie.

Potrivit NATO, intre "35.000 si 40.000 de militari sunt stationati in peste 100 de baze provizorii, in apropierea frontierei de est a Ucrainei".

Ucraina acuza Rusia ca ar fi amplasat mine antipersonal in Crimeea si in imprejurimile acesteia.Ucraina a acuzat, joi, fortele militare ruse ca au amplasat mine antipersonal in Crimeea si in imprejurimile peninsulei, in cursul unei reuniuni, la Geneva, asupra respectarii Tratatului de la Ottawa privind interzicerea acestui tip de mine, relateaza AFP.

Ucraina "este foarte ingrijorata de folosirea minelor antipersonal de catre fortele militare ruse in diferite parti ale teritoriului ucrainean", a declarat delegatia ucraineana in cursul acestei reuniuni.

Delegatia de la Kiev a acuzat fortele ruse ca a creat campuri de mine la punctele de intrare intre partea continentala a Ucrainei si Peninsula Crimeea.

Crimeea a fost anexata de Rusia in martie, in urma unui referendum cosiderat drept ilegal de catre Kiev si statele occidentale, autoritatile interimare ucraiene apreciind ca peninsula inca face parte din teritoriul Ucrainei.

Potrivit delegatiei ucrainene, minele au fost instalate de fortele ruse in Crimeea si regiunea Herson, limitrofa peninsulei."Campurile de mine sunt inconjurate de sarma ghimpata", a precizat delegatia ucraineana. Ucraina vrea "sa distruga minele antipersonal in zonele minate care se afla sub jurisdictia sa", a adaugat ea. Delegatia ucraineana a acuzat, de asemenea, fortele ruse ca au confiscat mine dintr-un depozit militar ucrainean situat in Crimeea.

In prezent, aceste mine "depasesc cadrul legal al Tratatului de la Ottawa", potrivit delegatilor de la Kiev. Vineri, delegatia urmeaza sa explice de ce Ucraina nu a respectat termenul limita prevazut pentru distrugerea stocurilor de mine antipersonal.
crimeea rusia
Barack Obama: SUA si UE trebuie sa fie pregatite sa adopte noi sanctiuni impotriva Rusiei

Presedintele Barack Obama a subliniat joi, in cursul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, ca "SUA, Uniunea Europeana si alte state partenere trebuie sa fie pregatite sa raspunda unei escalade ruse" in Ucraina prin adoptarea de "noi sanctiuni", relateaza AFP.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, publicat la sfarsitul convorbirii dintre cei doi lideri, Obama a evocat "situatia ingrijoratoare din estul Ucrainei, unde separatistii prorusi, aparent, cu sustinerea Moscovei, continua sa desfasoare o campanie de sabotaj si provocare orchestrata, vizand subminarea si destabilizarea Ucrainei".

Obama si Merkel au reiterat indemnul la adresa Rusiei de a "retrage militarii din regiunea frontaliera" a Ucrainei", a anuntat Casa Alba. De asemenea, cei doi lideri au discutat despre reuniunea cvadripartita Rusia-Statete Unite-Ucraina-UE, care urmeaza sa aiba loc saptamana viitoare, la Viena sau Geneva, potrivit unor surse.

Anterior, in cursul unei intalniri, la Washington, cu omologul sau rus Anton Siluanov, secretarul Trezoreriei Statelor Unite Jacob Lew a amenintat Moscova cu adoptarea unor noi sanctiuni in cazul escaladarii conflictului din Ucraina. Criza din Ucraina, in contextul in care Moscova ameninta ca va intrerupe livrarile de gaze in aceasta tara este discutata, de asemenea, in cadrul unei reuniuni a Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale (BM), la Washington.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis joi liderilor din 18 tari, inclusiv celor din Romania si R.Moldova, o scrisoare privind riscurile economice asociate crizei ucrainene. "Vladimir Putin exprima extrema preocupare in legatura cu situatia critica generata de datoriile acumulate de Ucraina si cu riscurile pe care aceasta situatie le are asupra livrarilor de gaze ruse", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei.

Scrie un comentariu