RoPress

Local

Primarul din Bacău a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore

Jun 26, 2014

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost reținut joi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru luare de mită. Stavarache este acuzat că a primit mită prin intermediul unor asociaţii sportive. El va fi prezentat Curţii de Apel Bacău cu propunere de arestare preventivă, se arată într-un comunicat DNA.


Potrivit procurorilor, "există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008 – 2011, inculpatul Stavarache Romeo, direct sau prin intermediul celorlalți 2 inculpați, a pretins și primit, de la 4 oameni de afaceri, mai multe sume de bani".

"La începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei.

2. În luna ianuarie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.

3. În luna aprilie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la același om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.

În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache Romeo a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

4. În luna martie 2010, inculpatul Stavarache Romeo i-a solicitat, administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei.

5. În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, i-a solicitat lui unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24.04.2009".

În cauză se desfășoară cercetări și cu privire la alte persoane, mai arată comunicatul DNA.

Stavarache a fost trimis în judecată, în aprilie, pentru tentativă la abuz în serviciu, într-un dosar legat de repartizarea unei locuinţe către un subaltern. Alături de el au fost deferiţi justiţiei Gheorghe Muntianu, la data faptelor şef al Serviciului administrare fond locativ din cadrul Primăriei Bacău, şi Gavril Pircu, fost director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei Bacău, acum şef al Serviciului Patrimoniu.

Edilul a respins acuzaţiile, susţinând că fapta de care este acuzat "nu a existat niciodată" şi că "este o eroare a procurorilor", potrivit Mediafax.

Stavarache este edil al municipiului Bacău din 2004. El conduce şi organizaţia judeţeană a PNL.

 

sursawww.diacaf.com

Scrie un comentariu