RoPress

Extern

Ucraina: Armata a cucerit principalul bastion al separatistilor. Steagul ucrainean flutura pe reduta rebela

Jul 5, 2014

Armata ucraineana a recastigat sambata un teritoriu important de la rebelii pro-rusi din estul tarii si a ridicat din nou drapelul galben-albastru pe ceea ce a fost pana vineri cartierul general separatist din Slaviansk.

Un convoi de aproximativ 20 de vehicule militare de transport si autobuze pline de rebeli inarmati a iesit sambata din orasul Kramatorsk, unde ajunsese dupa ce a parasit Slaviansk, aflat la 20 de kilometri nord, arata Reuters .

Aproximativ 100-150 de soldati ucraineni patrulau sambata prin centrul Slavianskului. Impuscaturi inca mai puteau fi auzite inspre marginea orasului care devenise principala fortareata a rebelilor.

"Ordinul dumneavoastra de a elibera Slaviansk de luptatorii separatisti a fost indeplinit", i-a spus noul ministru al Apararii, Veleri Heletei, presedintelui Petro Porosenko , potrivit site-ului Presedintiei ucrainene.

Steagul ucrainean flutura pe principala cladire administrativa din Slaviansk, a declarat Heletei, inlocuindu-l pe cel ridicat de separatistii rusi la inceputul lunii aprilie, cand au ocupat principalele cladiri in acest oras de 130.000 de locuitori.

Ministrul de Interne Arsen Avakov a declarat ca un mare numar de luptatori separatisti au fugit in fata superioritatii armatei ucrainene. "Multi militanti au fugit din Slaviansk. Pe drum armata noastra le transmite salutari. Ei sufera pierderi si se predau", a spus Avakov azi intr-un comentariu pe Facebook .

O sursa apropiata taberei rebelilor a declarat ca acestia sunt depasiti numeric intr-o proportie de 50 de ucraineni la un separatist. Rebelii au recunoscut infrangerea.

Criza din Ucraina: Rebelii prorusi au fugit din Slaviansk, dar nu stiu ce-i asteapta

Aleksandr Borodai, unul dintre liderii asa-zisei Republici Populare a Donetkului, a declarat: "Din cauza superioritatii disproportionate a fortelor inamice, fortele armate ale Republicii Populare a Donetkului au fost nevoite sa-si abandoneze pozitiile in sectorul de nord al frontului".

Slavianskul a fost cea mai puternica reduta a separatistilor din estul Ucrainei. Recapturarea acesteia reprezinta cea mai importanta victorie militara a Kievului in cele trei luni de lupte, in care mai mult de 200 de soldati ucraineni au fost ucisi, impreuna cu sute de civili si rebeli.

In timpul luptelor de sambata, potrivit site-ului Presedintiei ucrainene, separatistii au pierdut un tanc si alte vehicule blindate.

Un paramilitar ucrainean, Eduard, care se afla la un punct de control al armatei guvernamentale langa Slaviansk, a povestit: "A fost o noapte linistita pana cand, deodata, a aparut o coloana de separatisti care au inceput sa traga. Nu au avut prea mare noroc. Tunurile au lovit in oras si spre ei. Toti separatistii care ajunsesera la punctul de control au fost ucisi. Cei mai sus de sosea au fugit", a spus ucraineanul.

Unii rebeli au plecat spre Kramatorsk, dar au iesit repede si din acel oras, temandu-se, foarte posibil, de loviturile aviatiei ucrainene. Slavianskul devenise centrul rezistentei sub comanda militara a lui Igor Strelkov, un rus din Moscova numit ministru al Apararii al asa numitei Republici Populare a Donetkului.

Treptat, Slavianskul a parut a capata o autonomie proprie in rebeliunea generala, luand hotarari care nu au tinut cont de parerea separatistilor din Donetk si Luhansk, si multe dintre incalcarile acordului de incetare a focului instituit de presedintele Porosenko au venit din partea lui Strelkov.

Vineri, insa, acesta a facut un apel disperat catre Rusia , spunand ca, fara ajutor rusesc, regiunea numita de separatisti Noua Rusie (Novorossia), va cadea in mainile Kievului. "Iar Slavianskul va cadea printre primii", a spus Strelkov.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu