RoPress

Extern

Yemen: Consiliul de Securitate al ONU cere rebelilor șiiți să părăsească Amran

Jul 12, 2014

Consiliul de Securitate al ONU a cerut vineri rebelilor șiiți din Yemen să se retragă din orașul Amran pe care l-au cucerit marți, reafirmându-și sprijinul pentru președintele yemenit Abd Rabbo Mansour și procesul de tranziție politică, informează AFP.


Într-o declarație în unanimitate, cei 15 membri ai Consiliului repetă de asemenea amenințarea lor de a impune sancțiuni specifice împotriva celor care obstrucționează această tranziție și cer experților lor să facă "de urgență" propuneri în acest sens.

Declarându-se "foarte preocupate de grava deteriorare a situației", cele 15 țări "cer ca rebelii houthi, toate grupurile armate și părțile implicate în violențe să renunțe la controlul /orașului/ Amran și să predea armele și munițiile confiscate la Amran autorităților naționale".

Cucerind marți Amran după lupte împotriva armatei, rebelii Ansaruallah, denumiți houthi, au ajuns la porțile Sanaa, capitala, amenințând procesul de tranziție politică în Yemen, în timp ce se extinde un curent separatist în sudul țării și influența Al Qaida.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu