RoPress

Extern

Pe fondul conflictelor în creștere în multe regiuni învecinate, Europa trebuie să se concentreze din nou pe politica externă, care a fost neglijată din cauza faptului că Bătrânul Continent a trebuit să facă față crizei datoriilor, a declarat președintele

Jul 12, 2014

Pe fondul conflictelor în creștere în multe regiuni învecinate, Europa trebuie să se concentreze din nou pe politica externă, care a fost neglijată din cauza faptului că Bătrânul Continent a trebuit să facă față crizei datoriilor, a declarat președintele Italiei, Giorgio Napolitano (foto), într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul italian La Stampa, citat de Reuters.

Preluarea de către Italia, la 1 iulie, a președinției prin rotație a Uniunii Europene, coincide cu escaladarea violențelor între israelieni și palestinieni, cu înrăutățirea conflictului din Ucraina și cu războaie civile în Irak și Siria. "Aceste șase luni nu pot fi doar despre afacerile UE și despre problemele economice, oricât de importante ar fi acestea, ci trebuie să fie o perioadă a unor eforturi europene intense de a crea o perspectivă a stabilității și a păcii în estul și în sudul Europei", a spus Napolitano.

Napolitano, apreciat pentru modul în care a ajutat Italia să treacă prin criza economică și politică, în ciuda faptului că, în această țară, rolul președintelui este mai degrabă ceremonial, consideră că diplomația a fost esențială. "Pe parcursul lungilor ani de criză economică și financiară, politica externă și securitatea europeană comună au fost sacrificate în mod dramatic", a spus șeful statului italian. El a criticat totodată strategia europeană de "îngrădire" a Rusiei, apreciind că amintește de perioada Războiului Rece, și a spus că trupele NATO care se retrag din Afganistan vor lăsa în urmă o țară în care perspectivele de pace sunt extrem de nesigure.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu