RoPress

Extern

Rachete cu rază scurtă, lansate de Coreea de Nord

Jul 13, 2014

Phenianul ameninţă securitatea regională în Peninsula Coreeană, intensificându-şi manevrele militare de la graniţa cu Coreea de Sud

Coreea de Nord a lansat încă două rachete cu rază scurtă în cursul zilei de duminică, anunţă agenţiile de presă din Coreea de Sud.

Maneverele fac parte dintr-o serie de exerciţii menite să trimită un semnal puternic, acţiunea având loc urma anunţului suspendării ajutorului internaţional către guvernul de la Phenian.

Rachetele au fost lansate din oraşul nord-coreean Kaesong, aflat la graniţa cu Coreea de Sud, având o capacitate de a străbate distanţe de până la 500 de kilometri, conform declaraţiilor oficialilor militari din cadrul armatei sud-coreene.

Experţii militari contactaţi de agenţiile de ştiri sud-coreene susţin că este extrem de neobişnuit pentru Phenian să desfăşoare manevere militare, în special lansări de rachete, dintr-un oraş aflat în apropierea graniţei cu Coreea de Sud. „De obicei, Nordul tesetează rachete din oraşul Wonsan, un oraş-port aflat la 130 de kilometri de graniţă”, a declarat acelaşi oficial militar sub protecţia anonimatului. „E suprinzător că rachetele au fost lansate din Kaesong, un simbol de cooperare dintre Nord şi Sud”, a declarat profesorul Yang Moo-jin de la Universitatea din Seoul.

Mai aproape ca niciodată

Complexul industrial de la Kaesong pune în legătură companiile sud-coreene cu forţa de muncă din Nord. „Aceste acţiuni escaladează o situaţie deja tensionată, afectând securitatea întregii Peninsule”, a adăugat profesorul, specialist în studii nord-coreene.

Coreea de Nord desfăşoară acţiuni militare, inclusiv lansări de rachete, cu regularitate, dar anul acesta manevrele s-au intensificat. De la sfărşitul lunii februarie, mai bine de 90 de exerciţii miitare au avut loc, 10 dintre acestea incluzând lansarea unor rachete cu rază scurtă.

Coreea de Nord a reuşit recent să oblige Sudul să accepte o serie de negocieri ce ar reduce tensiunile dintre cele două state vecine. Una dintre prevederile acordului semnat recent de către Phenian şi Seul include şi renunţarea Sudului la a desfăşura exerciţii militare în parteneriat cu Washingtonul, un aspect pe care Nordul îl invoca drept pregătire pentru invadarea şi răsturnarea guvernului comunist.

„E suprinzător că că rachetele au fost lansate din Kaesong, un simbol de cooperare dintre Nord şi Sud”

-Yang Moo-jin, profesor la Universitatea din Seoul.

Comisia de Apărare de la Phenian a emis o declaraţie duminică în care critică în termeni duri relaţia dintre Statele Unite şi Coreea de Sud, mai ales exerciţiile navale ce ar trebui să aibă loc în parteneriat începând de miercuri. „De câte ori sunt semne că Nordul şi Sudul ar ajunge la o înţelegere, Statele Unite intervin prin metode sinistre şi obstrucţionează procesul”, precizează declaraţia emisă de agenţia de ştiri nord-coreeană.

Semnale de pace de la Phenian

Însă mulţi observatori ai relaţiilor dintre cele două ţări sunt sceptici cu privire la intenţiile şi onestiatea guvernului condus de Kim Jong-il, fiind de părere că guvernul de la Phenian face declaraţii reconciliatoare doar pentru a-şi recăpăta ajutorul interaţional suspendat recent. Coreea de Sud a respins propunerile Phenianului, susţinând ca aceştia din urmă ar trebui să dovedească întregii comunităţii internaţionale că sunt serioşi cu privire la intenţiile de reducere a capacităţii nucleare şi apoi să se aşeze la masa de negocieri.

Coreea de Nord are o capacitate nucleară destul de redusă, dar se află într-un proces accelerat de înarmare nucleară, inclusiv rachete care pot ajunge în Europa şi Statele Unite.

Cele două state sunt în continuare în stare de război datorită conflictului din 1950-53 ce s-a încheiat cu un armistiţiu, nu cu un tratat de pace.

 

sursa;www.diacaf.com

Scrie un comentariu