RoPress

Politica

Victor Ponta s-a razgandit si merge astazi la Cotroceni. Premierul discuta cu Traian Basescu despre reducerea CAS cu 5%

Jul 14, 2014

Dupa ce a anuntat initial ca nu va da curs invitatiei presedintelui Traian Basescu de a merge la Palatul Cotroceni, premierul Victor Ponta s-a razgandit si a anuntat ca se intalneste astazi cu seful statului.

Surse din Administratia Prezidentiala, citate de Mediafax, spun ca discutia va avea ca tema principala reducerea contributiilor de asigurari sociale . Seful Guvernului a precizat ca va fi prezent la Palatul Cotroceni la ora 16.00.

Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor. Presedintele Traian Basescu a declarat ca vrea sa promulge reducerea CAS si ca va avea si o consultare cu FMI pe acest subiect, dar a precizat ca, daca solutiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, atunci va fi obligat sa retrimita legea in Parlament. El a aratat ca a primit la promulgarea legea privind diminuarea CAS si ca are semne de intrebare privind oportunitatea masurii, precizand ca in aceste conditii invita Guvernul la consultari.

Victor Ponta spune ca daca presedintele retrimite legea in Parlament, va fi votata din nou in septembrie si va intra oricum in vigoare de la 1 octombrie. Premierul a tinut sa-i transmita lui Traian Basescu, intr-o declaratie acordata unui post de televiziune, ca va merge la Cotroceni daca va fi chemat insa nu va lua si ministrii la discutii despre reducerea CAS. Negocierile cu FMI au fost intrerupte luna trecuta dupa ce expertii internationali nu si-au dat acordul pentru reducerea contributiilor sociale cu 5%. Acum Traian Basescu anunta ca urmeaza sa se consulte si el cu Fondul Monetar pentru a decide ce va face in continuare.

Miercuri seara, premierul afirma ca Guvernul nu are ce cauta la Cotroceni, iar despre reducerea CAS nu are ce discuta presedintele cu Executivul, deoarece proiectul de lege care reduce contributiile de asigurari sociale este votat de Parlament, astfel ca Basescu fie promulga actul, fie il retrimite in Parlament. "Daca vrea sa aiba un dialog cu mine, sigur, ma voi duce, m-am mai dus si cu alte ocazii, nu ca m-ar fi ascultat prea mult, dar macar ca sa pastram respectul pentru textele constitutionale si pentru institutii, insa in aceasta situatie concreta daca vrea sa se consulte cu mine pe tema reducerii CAS, nu se consulta cu persoana potrivita, pentru ca nu e o masura a Guvernului, ci una care tocmai a fost adoptata de Parlament, culmea si in unanimitate", a spus Ponta.

El a aratat ca, in aceasta situatie, presedintele fie nu poate decat promulga proiectul de lege sau sa retrimita documentul in Parlament, unde va fi votat din nou in septembrie pentru a fi aplicat din octombrie. "Daca ii este drag de mine si vrea sa ma vada pe la Cotroceni, mie nu mi-e drag de dansul, dar ma duc, insa Guvernul nu are ce cauta la Cotroceni si despre reducerea CAS nu avem ce discuta pentru ca e o lege votata de Parlament. Daca vrea, sa discute cu Parlamentul, dar nu cred ca vrea sa convoace tot Parlamentul la Cotroceni", a adaugat premierul.

Anterior, premierul Ponta a afirmat ca este dispus sa se intalneasca cu presedintele Basescu si chiar "cu teroristii" daca acest lucru este bine pentru tara, dar ca pentru reducerea CAS seful statului trebuie sa se consulte, eventual, cu Parlamentul, nu cu Guvernul, deoarece legea CAS este votata de parlamentari. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, joi, ca reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator este posibila si va intra in vigoare la 1 octombrie, sustinand ca aceasta masura nu va afecta fondul de salarii si fondul de pensii.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu