RoPress

Politica

Tăriceanu: Preşedintele e în permanentă campanie pentru a denigra ce nu e în zona sa de influenţă

Jul 15, 2014

”Preşedintele am impresia că se găseşte într-o permanentă, nu campanie electorală, ci campanie politică prin care încearcă să denigreze tot ceea ce nu este în zona lui de influenţă”, a declarat preşedintele Senatului, despre atacurile şefului statului la adresa sa pentru măsurile economice luate în perioada în care a fost premier.

Tăriceanu s-a referit la anul 2008 şi a spus că, deşi el s-a opus majorării salariilor profesorilor cu 50%, Traian Băsescu aprecia, la acea dată, că este suficientă voinţa politică pentru a aplica această măsură.

”Haideţi să ne amintim, că lumea cred că nu are memorie atât de scurtă. Vă aduceţi aminte că atunci a fost o presiune enormă pe subiectul majorării salariilor profesorilor şi, cu toate că ne apropiam de campania electorală sau eram la limită, am avut curajul să spun că o astfel de majorare nu este posibilă. Sigur, un lucru nepopular, dar necesar. Mi-am asumat aceste riscuri şi rezultatul pe care l-am obţinut în alegeri probabil că a fost influenţat şi de această decizie pe care am luat-o, PNL neobţinând atunci decât practic 20%”, a arătat Tăriceanu.

Despre prestaţia premierului Victor Ponta şi a ministrului de Finanţe, Ioana Petrescu, la consultările de luni cu preşedintele Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu a ţinut să precizeze că a vorbit cu premierul, şi măsurile de natură fiscală, economică sunt apanajul exclusiv al Guvernului.

”Guvernul, în momentul în care consideră că are marja de manevră necesară pentru a opera o reducere de fiscalitate, trebuie să fie aplaudat pentru acest lucru, şi nu criticat. Cumva, preşedintele, haideţi să ne aimaginăm, ar fi trebuit să comenteze o majorare de impozite a Guvernului Ponta, ce credeţi că ar fi spus? Ar fi fost împotrivă, bănuiesc. Deci, la preşedinte nu este o problemă economică pe care o are cu aceste măsuri, ci are o problemă politică”, a adăugat Tăriceanu.

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus, luni, premierului Victor Ponta, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, că face o mare eroare prin reducerea CAS, premierul replicându-i că ţara se va descurca şi după noiembrie, că nu e nimeni de neînlocuit şi să nu îşi facă griji.

La finalul discuţiilor la care a participat şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, preşedintele a spus: "Vai, vai. Bine. Eu nu am înţeles, nimic, domnule prim-ministru, dumneavoastră aţi înţeles mai mult decât mine?".

Premierul Victor Ponta i-a răspuns preşedintelui: "Domnule preşedinte, dacă vă face plăcere să discutaţi probleme generale, teoretice, de economie, cu doamna minstru, sunt convins că vă stă la dispoziţie. Problema este următoarea, aşa funcţiuonează o ţară democratică, Guvernul propune, Parlamentul votează, dumneavoastră, dacă vreţi, promulgaţi, dacă nu, o retrimiteţi. Restul, cu tot respectul, eu nu am încredere în gândirea dumneavoastră economică, că am trăit-o. Ea era în America. Eu am trăit şi creşterea TVA-ului şi toate celelalte. Sunt gândiri, şcoli diferite, deocamdată noi avem creştere economică, avem, locuri de muncă, vrem să mergem înainte".

Preşedintele Traian Băsescu i-a atras atenţia premierului privitor la creşterea economică, arătând că aceasta nu i se datorează, ci măsurilor din 2010.

"Eu am văzut un premier la fel de iresponsabil, Tăriceanu, care pentru alegeri a făcut ce a făcut şi a suportat guvernul Boc costul utilizării banilor publici pentru campanie. Părerea mea este că faceţi o erore şi aveţi riscul ca după alegerile din noiembrie să nu mai vină cineva care să corecteze lucrurile, pentru că pur şi simplu nu ar avea curaj", a arătat Băsescu.

El a continuat: "Riscaţi să rămâneţi cu nişte dezechilibre foarte mari, scoateţi din nou ţara de pe traseul ei".

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu