RoPress

Extern

Criza din Ucraina și politica de securitate, pe agenda viitorului summit al țărilor din Europa Centrală și de Sud-Est

Jul 15, 2014

Situația din Ucraina și politica de securitate a Uniunii Europene (UE) și a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) vor fi discutate de către șefii de stat ai țărilor din Europa Centrală și de Sud-Est, în timpul summitului ce se va desfășura la 22 iulie în capitala Poloniei, a anunțat marți președintele polonez Bronislaw Komorowski, în timpul unei conferințe de presă susținute la Varșovia alături de președintele slovac Andrej Kiska, informează ITAR-TASS.

Potrivit liderului polonez, la summit vor lua parte președinții Bulgariei, României, Letoniei, Lituaniei și Estoniei, precum și ai țărilor din Grupul Vișegrad, format din Polonia, Slovacia, Cehia și Ungaria.

Bronislaw Komorowski a atras atenția în special asupra colaborării în cadrul Grupului Vișegrad, subliniind că pentru Polonia este importantă întărirea acestui G4, care ar putea juca un rol-cheie în soluționarea multor probleme importante ale lumii occidentale. Pentru noi aceasta înseamnă în primul rând Ucraina, precum și reacția UE și NATO la probleme legate de evaluarea consecințelor agresiunii ruse la adresa Ucrainei , a spus liderul polonez.

De asemenea, Komorowski și-a exprimat speranța că țările care vor participa la summitul de la Varșovia vor avea opinii asemănătoare cu privire la viitorul NATO în contextul pregătirii pentru summitul Alianței Atlanticului de Nord, planificat pentru septembrie.

La rândul său, Andrej Kiska a subliniat că Slovacia simte o scădere a nivelului de securitate în regiune și s-a pronunțat pentru demararea unor proiecte comune în domeniul apărării. Dorim să vedem în Europa Centrală pace și dezvoltare , a declarat președintele Slovaciei.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu