RoPress

Politica

Băsescu: România doreşte ca șeful diplomației europene să fie un reprezentant al statelor estice

Jul 16, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, înainte de plecarea la Consiliului European, că România ar dori ca Înalt Reprezentant pentru politică externă să fie un reprezentant al statelor estice.

Şeful statului a anunţat că unul dintre punctele agendei Consiliului European va fi întâlnirea cu Jean Claude Juncker, votat în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

”Sigur că şi România are punctul ei de vedere, am dori ca Înalt Reprezentant pentru politică externă să fie un reprezentant al statelor estice”, a anunţat Traian Băsescu.

Şeful statului a afirmat că un obiectiv extrem de important ar fi ca la sfârşitul acestui Consiliu toţi să agreeze numele Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă.

”Minim acest obiectiv ar trebui realizat, pentru că de aici porneşte tot procesul de desemnare a comisarilor”, a mai spus preşedintele.

Traian Băsescu a spus că desemnarea comisarilor europeni se va încheia, potrivit estimărilor sale, în luna septembrie, dacă nu chiar în luna octombrie.

”Este un proces extrem de dificil şi de nuanţat de negocieri”, a adăugat Băsescu.

Traian Băsescu a subliniat că obiectivul României este menţinerea portofoliului Agriculturii şi a arătat că acest lucru nu se va discuta oficial astăzi, dar ”odată cu opţiunile pentru Înaltul Reprezentant, cu certitudine, tot puzzle-ul desemnărilor de comisari va începe să intre în mişcare”.

”Am experienţa acestui lucru, de la formarea celei de-a doua Comisii Barroso. Sunt dificultăţi enorme în obţinerea obiectivului, pentru că sunt 28 de state, fiecare cu opţiunile individuale, însă, dacă se realizează un tandem funcţional preşedinte-Guvern, în cazul României, am convingerea că putem obţine portofoliul Agriculturii”, a mai afirmat Traian Băsescu.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu