RoPress

Politica

MAE salută celebrarea Zilei Justiției Penale Internaționale

Jul 17, 2014

MAE anunță cu acest prilej că va organiza, la 21 iulie, în colaborare cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România și cu Comisia Națională de Drept Internațional Umanitar un eveniment cu participarea procurorului Curții Penale Internaționale Fatou Bensouda.

Ziua Justiției Penale Internaționale marchează data de 17 iulie 1998, moment istoric la care a fost adoptat Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale.

Adoptarea Statutului de la Roma, tratatul fondator al CPI, a reprezentat un pas decisiv în lupta împotriva impunității pentru crime deosebit de grave, care pot amenința pacea și securitatea globală, precum genocidul, crimele de război, crimele împotriva umanității și crima de agresiune, punctează MAE.

"Totodată, Ziua Justiției Penale Internaționale reprezintă o ocazie excelentă pentru a confirma angajamentul comunității internaționale pentru justiția penală internațională ca ideal comun și instrument pentru combaterea impunității pentru crimele cele mai grave care preocupă comunitatea internațională", se arată în comunicatul MAE.

Curtea Penală Internațională este prima instanță penală internațională permanentă, competența acesteia vizând crimele cele mai grave care preocupă ansamblul comunității internaționale. În prezent, 122 de state sunt părți la Statutul de la Roma.

România este în mod tradițional un susținător al justiției penale internaționale. Prin vocea ilustrului diplomat și jurist Vespasian Pella, România a pledat încă din perioada interbelică pentru înființarea unei jurisdicții penale internaționale cu caracter permanent în sprijinul păcii și stabilității în lume.

România a semnat Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale la data de 7 iulie 1999 și l-a ratificat prin Legea nr. 111 din 28 martie 2002, fiind printre primele 60 de state care au întreprins acest demers, făcând astfel posibilă intrarea în vigoare a Statutului.

În cursul anului 2013, România a deținut poziția de co-facilitator al Planului de acțiune pentru universalitatea și punerea în aplicare completă a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu