RoPress

Extern

Disputele post-electorale riscă să cufunde Kosovo într-o criză politică

Jul 17, 2014

Kosovo riscă să se cufunde într-o gravă criză politică, în condițiile în care divergențe importante au ieșit la iveală joi între partidul premierului Hashim Thaci și coaliția de formațiuni ale opoziției, în timpul demersurilor de formare a parlamentului după alegerile din iunie, informează AFP.

Partidul Democrat din Kosovo (PDK) al lui Thaci s-a clasat în fruntea alegerilor și dispune de 37 de deputați în cadrul parlamentului, care numără 120 de locuri. Acest partid revendică de asemenea, în conformitate cu modul în care interpretează Constituția, funcția de președinte al parlamentului.

În schimb, Liga Democrată din Kosovo (LDK), Alianța pentru Viitorul Kosovo (AAK) și Inițiativa pentru Kosovo dispun împreună de 47 de parlamentari și afirmă că această funcție le revine.

Joi, coaliția de opoziție a boicotat inițial votul pentru alegerea unui președinte al parlamentului propus de PDK, privând scrutinul de cvorumul necesar, pentru a se reuni ulterior în absența formațiunii premierului, aflat la sfârșit de mandat, și a-l alege pe propriul candidat, Isa Mustafa, cu o majoritate de 65 de voturi.

În opinia analiștilor, din cauza acestor dispute și a modului în care acest diferend a fost reglat, Kosovo se confruntă cu o criză politică. Avem o criză politică , a declarat pentru AFP analistul politic Behlul Beqaj. Urmarea depinde de reacția PDK , a adăugat acesta.

Formațiunea premierului nu a reacționat încă la manevra opoziției, însă și-a făcut deja publică intenția de a sesiza Curtea Constituțională, situație care riscă să amâne desemnarea unui nou premier de către șeful statului.

Fost comandant al gherilei kosovare, care a combătut forțele Belgradului (1998-99), Thaci, 46 de ani, conduce Kosovo din 2007, cu un an înainte de proclamarea independenței Kosovo față de Serbia.

Odată parlamentul învestit, se obișnuiește ca președintele Kosovo să ofere mandatul de formare a noului guvern șefului partidului câștigător, adică lui Thaci.

Curtea Constituțională ar urma să tranșeze asupra tuturor acestor dispute, însă intransigența forțelor politice riscă să găsească un deznodământ în organizarea de alegeri legislative anticipate, potrivit analiștilor.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu