RoPress

Extern

Obama: Dacă Putin decide oprirea fluxurilor de armament și combatanți către Ucraina, ele se vor opri

Jul 19, 2014

Președintele american Barack Obama și-a exprimat vineri opinia că reducerea intensității violențelor în Ucraina stă în cea mai mare parte în puterea omologului său rus Vladimir Putin, întrucât Rusia furnizează constant insurgenților din estul Ucrainei armament, inclusiv rachete antiaeriene, relatează agențiile AFP și Reuters.

Conform aprecierii Statelor Unite, cu o astfel de rachetă trasă dintr-o zonă controlată de separatiști a fost doborât joi avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care zbura pe ruta Amsterdam — Kuala Lumpur cu 298 de oameni la bord, toți pierzându-și viața.

Dacă Putin va decide oprirea fluxurilor de armament greu și combatanți către Ucraina, atunci aceste fluxuri se vor opri , a punctat șeful statului american la o conferință de presă desfășurată la Casa Albă. Iar dacă ele se vor opri, atunci separatiștii tot vor avea capacitatea de a purta negocieri și de a ajunge la un acord politic pe care Putin însuși a declarat că-l dorește , deși Rusia a refuzat în mod repetat să ia decizii concrete pentru a permite detensionarea situației pe teren, a explicat în continuare Obama.

În consecință, el i-a cerut omologului său rus să ia decizia corectă din punct de vedere strategic, respectiv să colaboreze cu guvernul de la Kiev pentru a stabili o încetare a focului și o pace care să țină cont de interesele tuturor ucrainenilor , renunțând totodată la susținerea separatiștilor violenți al căror scop este să slăbească guvernul ucrainean .

Liderul american a ținut să sublinieze că tragedia aviatică petrecută joi în Ucraina constituie un avertisment pentru întreaga comunitate internațională, iar agravarea conflictului în estul Ucrainei va avea consecințe , întrucât acesta nu va rămâne localizat și nu va putea fi stăpânit , el amintind că există provocări importante și pentru Europa, nu doar pentru ucraineni .

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu