RoPress

Extern

Consiliul de Securitate al ONU ia în calcul emiterea unei rezoluţii pentru a condamna doborârea avionului din estul Ucrainei

Jul 20, 2014

Cei 15 membri din Consiliul de Securitate al ONU analizează un draft de rezoluţie prin care organizaţia ar urma să condamne „doborârea” avionului malaysian de pasageri din estul Ucrainei, să ceară miliţiilor separatiste înarmate să permită accesul la epavă şi să ceară statelor din regiune să coopereze pentru o investigaţie internaţională.

Israelul şi Hamas anunţă un armistiţiu umanitar de două ore, după ce n...

Un avion Boeing 777 care zbura pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur , operat de compania Malaysian Airlines, a fost doborât joi seară deasupra estului separatist al Ucrainei. Toţi cei 298 de oameni aflaţi la bord, printre care 80 de copii, au murit. SUA, Marea Britanie, Germania, Australia, Canada şi tot mai multe alte state cer Rusiei să-şi asume responsabilitatea pentru criza din Ucraina şi înarmarea rebelilor proruşi care, cel mai probabil, au doborât avionul cu armament venit din Rusia.

Toate ştirile despre criza din Ucraina

UPDATE 14.20 Francois Hollande somează Rusia să faciliteze urgent accesul la locul prăbuşirii avionului. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, somează Rusia să faciliteze urgent accesul la locul prăbuşirii avionului malaysian, în estul Ucrainei, avertizând, în caz contrar, cu "consecinţe", potrivit AFP.

„Preşedintele rus, Vladimir Putin, trebuie să obţină rapid accesul liber şi total în zona prăbuşirii Cursei MH17”, a declarat Hollande după ce a discutat prin telefon cu premierul britanic, David Cameron, şi cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. „Dacă Rusia nu va lua imediat măsurile necesare, vor exista consecinţe din partea Uniunii Europene cu ocazia Consiliului pentru Afaceri Externe programat marţi”, atrage atenţia Preşedinţia Franţei.

Australia, care a pierdut 28 de cetăţeni după ce un avion Boeing 777 al Malaysian Airlines a fost doborât de o rachetă deasupra estului separatist al Ucrainei, a iniţiat un draft pentru o rezoluţie a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Documentul le-a fost înmânat celor 15 membri ai Consiliului sâmbătă noapte şi ar putea fi supus unui vot chiar luni dimineaţă, transmite agenţia de ştiri Reuters în exclusivitate.

Jurnaliştii au obţinut o copie a draftului de rezoluţie şi transmit că aceasta „cere ferm ca aceia responsabili pentru acest incident să fie traşi la răspundere şi ca toate statele să coopereze deplin şi să facă eforturi pentru a stabili cine trebuie tras la răspundere”.

Totodată, documentul „condamnă în cei mai puternici termeni doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines, ceea ce a dus la moartea tragică a 298 de oameni” şi „cere ca toate state şi alţi jucători din regiune să se abţină de la acte de violenţă îndreptate asupra aeronavelor civile”.

Avionul Malaysian Airlines zbura pe ruta Amsterdan-Kuala Lumpur şi a fost doborât cel mai probabil de o rachetă, susţine ucrainenii. Declaraţii similare au fost făcute de mai mulţi oficiali americani, inclusiv viceprerşedinte Joe Biden. Deocamdată, se ştie cu siguranţă doar căă avionul a explodat în aer.

Separatiştii proruşi au negat orice implicare în atac, susţinând că nu au armamentul necesar pentru a doborî un Boeing 777 de la o asemenea altitudine. Printre ipotezele vehiculate se numără varianta că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer (separatiştii au capturat recent un lansator de acest tip de la armata ucraineană) sau de o rachetă lansată dintr-un avion de luptă (separatiştii nu au astfel de aparate de zbor).

Deja, SBU a făcut publice mai multe interceptări despre care susţine că arată cum separatiştii proruşi raportează comandanţilor lor din Rusia că au doborât un avion civil.

Preşedintele rus Vladimir Putin a negat însă orice implicare a forţelor armate ruse, susţinând că responsabilitatea pentru cele 298 de vieţi pierdute este în totalitate a Kievului, din cauza ofensivei demarate la 5 iulie împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării.

Ucrainenii susţin că avionul a fost doborât însă pentru că separatiştii l-au confundat cu un avion militar ucrainean. Tot joi, cu câteva ore înainte, separatiştii au doborât un avion de luptă Suhoi-25 al ucrainenilor, iau luni au doborât un avion de transport militar AN-26.

Totodată, Kievul susţine acum că separatiştii au capturat cutia neagră a avionului pentru a-şi şterge urmele, după ce rebelii au confirmat aseară că se află în posesia acesteia şi insistă să o trimită la Moscova pentru a fi analizată.

Vineri, preşedintele american Barack Obama a trasat o linie clară între Kremlin şi tragedia aviatică din estul Ucrainei, explicând că armamentul folosit de separatişti pentru a doborî avionul şi a ucide 298 de oameni nevinovaţi a venit din Rusia, în ciuda insistenţelor îndelungi pentru ca Moscova să împiedice traficul de arme şi luptători prin graniţele Federţiei Ruse.

„Ştim că separatiştii care s-au lăudat că au doborât un avion militar ucrainean au primit un sprijin constant de la Rusia. Este prea devreme pentru a şti care au fost intenţiile celor care au doborât avionul. Aşteptăm informaţiile care vor apărea. Avem încredere să spunem că avionul a fost doborât de o rachetă teroristă. Nu putem identifica în acest moment grupul sau individul care a ordonat atacul, dar avem informaţii care arată că racheta a fost trasă dintr-o zonă controlată de separatişti”, a spus Obama.

„Nu ştim exact ce s-a întâmplat. Dar ceea ce ştiu este că am văzut o amplificare a violenţelor din Ucraina. În ciuda eforturilor guvernul ucrainean de a încheia un armistiţiu prin negocieri, separatiştii au respins discuţiile. Şi ştim că aceşti separatişti sunt puternic înarmaţi şi ştim că nu este un accident că sunt înarmaţi. Asta se întâmplă cu sprijinul Rusiei”, a spus preşedintele american.

În ton similar, Angela Merkel i-a cerut liderului rus să-şi asume responsabilitatea pentru criza din Ucraina. Şefa guvernului de la Berlin a cerut Rusiei să îşi asume responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina, în mod special pentru că a permis livrarea de arme şi tancuri pe teritoriul ucrainean, în zonele controlate de separatiştii proruşi. Merkel a declarat că a vorbit cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la telefon, joi seara şi că au avut „opinii foarte contrare“ în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina.

„Aceasta este o crimă made in Moscova”, acuză şi premierul britanic David Cameron într-un editorial publicat astăzi în „The Sunday Times”.

Premierul Olandei, Mark Rutte, i-a cerut preşedintelui rus, Vladimir Putin, să asume "responsabilitatea pentru insurgenţii susţinuţi de Moscova". La rândul lui, ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, s-a declarat "şocat" şi "indignat" de informaţii privind mutarea unor cadavre de la locul prăbuşirii avionului. La bordul avionului malaysian se aflau 192 de cetăţeni olandezi.

„Este o crimă abominabilă”, a reacţionat premierul Australiei, Tony Abbott, în contextul în care 27 de australieni au murit în incidentul aviatic.

„S-a întâmplat pe un teritoriu controlat de ruşi, rebelii sunt susţinuţi de ruşi, iar arma utilizată probabil este rusească", a spus Abbott, precizând că i-a transmis proteste ministrului rus al Comerţului, Denis Manturov, aflat în vizită în Australia.

Tragedia aviatică din Ucraina: un student clujean şi prietena sa, nemţoaică, se numără printre victime. Colegii spun că ar fi ajuns un medic bun

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu