RoPress

Politica

Ciamba a salutat la CAG includerea aderării României la Schengen printre prioritățile președinției italiene a Consiliului UE

Jul 23, 2014

Secretarul de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, George Ciamba, a participat miercuri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), unde a salutat includerea aderării României la Schengen printre prioritățile președinției italiene a Consiliului UE.

Potrivit MAE, principalul subiect aflat pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Generale a fost prezentarea programului de priorități al președinției italiene a Consiliului UE, al cărei mandat se derulează pe parcursul celui de-al doilea semestru al acestui an. În acest context, miniștrii și secretarii de stat pentru afaceri europene au avut un schimb de opinii cu privire la principalele priorități ale președinției italiene.

Pe agenda reuniunii au mai figurat urmărirea implementării deciziilor Consiliului European, precum și prezentarea foii de parcurs în cadrul procesului de revizuire a Strategiei Europa 2020. A fost, de asemenea, adoptat pachetul legislativ privind aderarea Lituaniei la zona euro începând cu 1 ianuarie 2015.

MAE arată că în cadrul discuțiilor dedicate priorităților președinției italiene a Consiliului UE, șeful delegației României a exprimat susținerea pentru avansarea dosarelor de interes major din perspectivă europeană, precum creșterea economică, crearea de noi locuri de muncă, extinderea și relația cu țările din vecinătatea UE.

Ciamba a subliniat necesitatea unei abordări unitare pentru a preveni proliferarea curentelor populiste, antieuropene, precum și pentru prezervarea valorilor fundamentale ale Uniunii.

De asemenea, oficialul român a punctat necesitatea unei abordări principiale în privința respectării unor drepturi și libertăți fundamentale ale UE, precum cel al liberei circulații a persoanelor în interiorul UE.

Secretarul de stat a salutat includerea printre prioritățile președinției italiene a aderării României la Schengen.

"În ceea ce privește relațiile cu partenerii estici, partea română a apreciat faptul că accelerarea procesului de ratificare și aplicarea provizorie a Acordului de Asociere/Acordului Aprofundat și cuprinzător de Liber Schimb cu Republica Moldova și cu Georgia, precum și a prevederilor pendinte ale acestor acorduri cu Ucraina este esențială pentru susținerea procesului de reformă în aceste țări. În context, a reamintit că România a fost primul stat care a ratificat aceste Acorduri", precizează MAE.

Referitor la urmărirea implementării concluziilor Consiliului European, reprezentantul României a subliniat necesitatea consolidării rolului CAG în coordonarea activităților de pregătire a reuniunilor Consiliului European, precum și utilitatea stabilirii unei responsabilități a acestei formațiuni ministeriale în urmărirea asigurării implementării deciziilor Consiliului European.

De asemenea, partea română a punctat faptul că o consolidare a dimensiunii de coordonare a CAG la nivelul abordării dosarelor cu impact orizontal ar contribui la coerența procesului decizional.

MAE menționează că România a salutat și adoptarea Pachetului legislativ privind aderarea Lituaniei la zona euro începând cu 1 ianuarie 2015.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu