RoPress

Politica

Victor Ponta: UE si partenerii nostri americani se pot baza pe Romania in aceste momente dificile

Jul 23, 2014

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, in cadrul sedintei de guvern , ca Romania este solidara cu pozitia Occidentului fata de evenimentele din Ucraina, iar SUA si UE "se pot baza pe Romania".

"Am vrut sa dau un mesaj foarte clar, de solidaritate si de coordonare cu pozitiile statelor europene si ale SUA fata de uciderea atator oameni nevinovati, si de sprijin clar din partea Romaniei fata de cererea statelor europene ca aceste acte sa nu se mai intample. UE si partenerii nostri americani se pot baza pe Romania in aceste momente dificile", a aratat premierul roman care va fi pozitionarea Romaniei fata de prabusirea avionului Malaysia Airlines in Ucraina.

Victor Ponta s-a referit si la situatia dificila a Republicii Moldova, care este tinta unor sanctiuni economice din partea Rusiei, avand interdictii la export pentru unele produse.

"Am discutat cu premierul Leanca si va avea tot sprijinul noastru fata de masurile de sanctiune impuse de Rusia", a spus Victor Ponta, sustinand ca Romania va face tot ce va putea pentru a cere "ridicarea cotelor pe piata europeana pentru produsele agro-alimentare din Republica Moldova".

"Sprijinul pentru Moldova e mai bine simtit decat orice alte vorbe umflate", a spus premierul, care a intrebat in cadrul sedintei cand va trece "prima molecula de gaz prin gazoductul Iasi-Ungheni", care ar urma sa lege sistemul de transport de gaze al Romaniei si Republicii Moldova.

John Kerry denunta implicarea Rusiei in doborarea avionului din Ucraina

"La sfarsitul luni august cred ca putem sa concluzionam finalizarea acestui obiectiv", i-a raspuns ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu .

Premierul Victor Ponta a dat marti un mesaj clar de solidaritate cu statele din spatiul occidental, care se pregatesc sa impuna sanctiuni fata de Rusia, care e vazuta ca autorul moral al prabusirii avionului Malaysia Airlines, in cursul saptamanii trecute.

"Am spus si in mesajul catre ei ca cei care cred ca vin numai vremuri de pace s-au inselat. Conflictele sangeroase vin spre noi, s-au apropiat, Romania e in prima linie a UE", a spus marti premierul Victor Ponta, prezent la o ceremonie Sibiu, la Academia Fortelor Terestre.

Avion doborat in Ucraina: Aeronava ar fi fost lovita cu o racheta supersonica

Un avion al companiei Malaysia Airlines cu 298 de pasageri si membri ai echipajului la bord, printre care un roman, s-a prabusit, saptamana trecuta, in estul separatist al Ucrainei, in apropiere de Donetk. Serviciile secrete americane au confirmat ca aeronava a fost doborata de rachete trase de la sol, insa nu s-a aflat inca cine se afla in spatele atacului, desi Rusia si Ucraina dau vina una pe alta pentru aceasta tragedie.

Mai multe anchete de amploare au fost demarate la scurt timp de la prabusirea avionului Boeing 777, care se deplasa pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur si ar fi trecut pe langa un spatiu aerian restrictionat.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu