RoPress

Politica

Băsescu cere Guvernului să aştepte misiunea FMI: "CAS poate fi redus de la 1 ianuarie. Nu văd de ce atâta grabă"

Jul 24, 2014

"Soluţia corectă mi se pare ca Guvernul să discute soluţiile cu Fondul şi UE pentru compensarea excedentului de deficit creat la fondul de pensii. Asta ar preveni în mod categoric întreruperea acordului cu Fondul", a declarat Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, "trebuie aşteptat să vedem cum arată şi noul Cod Fiscal, să vedem ce taxe cresc, ce taxe scad".

"CAS ar trebui aplicat numai după ce se face bugetul anului 2015 şi, dacă prin buget se constată că putem să reducem CAS, o facem, dacă se constată că măsura nu este sustenabilă, să nu o facem. Nu văd de ce această grabă care pune sub risc şi credibilitatea României prin nerespectarea Tratatului fiscal şi acordul cu Fondul şi implicit credibilitatea pe plan internaţional şi pierderea top-up-ului de 10% la fondurile care vin de la UE", a explicat şeful statului.

Preşedintele a menţionat că Guvernul ar trebui să aştepte misiunea Fondului Monetar Internaţional.

"Poate, cu argumentele pe care înţeleg că le-a adus premierul în conferinţa de presă de ieri îi convinge pe cei de la Fond, eu din păcate eram la Varşovia şi nu m-a putut convinge, dar văzând pe sintezele de presă ce argumente a adus şi cunoscând foarte bine Fondul vă pot spune că astfel de măsuri nu pot fi acoperite credibil cu presupuneri, că presupun că o să colectez mai bine, că o să obţin mai mulţi bani din noua lege a insolvenţei. Ele pot fi acceptate atunci când măsurile sunt precise şi calculate", a afirmat şeful statului.

Traian Băsescu a mai arătat că "presupunerile de mai bună colectare şi de recuperări de bani sunt doar presupuneri în capul unor oameni care nu înţeleg că nicio instituţie financiară nu acceptă argumente pe presupuneri, ci pe evaluări precise din care se ştie foarte precis care este aportul suplimentar al unei măsuri de aducere de mai mulţi bani în bugetul de stat".

"Este foarte bine dacă se introduce reducerea CAS şi de la 1 ianuarie, ceea ce ar prilejui apariţia noului Cod Fiscal, ceea ce spunea doamna ministru, noua sa operă sau proiectul vieţii dânsei. Apare proiectul vieţii, vedem cum stăm cu fiscalitatea, mai facem socoteli, apare bugetul de stat, care probabil va fi proiectul anului dânsei şi al lui Ponta, nu chiar al vieţii, vedem şi acolo cum stăm şi pe urmă luăm decizia că de la 1 ianuarie reducem CAS, dacă măsura este sustenabilă", a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele a ţinut să menţioneze că pentru el nu este o dispută politică.

"Eu nu am ce să câştig din poziţia pe care o am, ci este o poziţie care vizează responsabilitatea faţă de ţara asta, pe care eu am mai văzut-o o dată în situaţia în care nu avea bani să-şi acopere cheltuielile la pensii şi la salarii. Nu aş vrea să o mai văd nici măcar din afara Cotroceniului într-o astfel de situaţie, fiindcă ştiu cât suferă populaţia când se ajunge într-o astfel de situaţie", a arătat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea legii pentru reducerea CAS, "din punct de vedere al oportunităţii". Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat, miercuri, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu