RoPress

Extern

Ucraina ar putea primi în următoarele zile statutul de aliat militar al SUA

Jul 25, 2014

Statele Unite ar putea acorda în curând Ucrainei statutul de partener privilegiat, fără ca această fostă republică sovietică să fie membră a NATO, a declarat fostul șef al informațiilor externe din cadrul Serviciului de Securitate ucrainean (SBU), generalul Nikolai Malomuj, citat de Unian.

El a precizat în cursul unei mese rotunde organizate de agenția de presă ucraineană menționată și de postul de televiziune TCH, făcând referire la surse de la Washington, că Congresul SUA susține o astfel de decizie și că ea poate fi luată deja în următoarele zile.

Potrivit lui Malomuj, un astfel de statut va permite Kievului să obțină o finanțare importantă din partea Washingtonului pentru achiziționarea de tehnică militară și de sisteme de apărare, precum și dreptul de a livra armament și echipament militar în vreme de război. Totodată, Ucraina va putea participa la contracte privind achiziționarea de elemente din sistemul de apărare american.

Generalul ucrainean a amintit că 15 state au în prezent statut de parteneri privilegiați ai SUA, fără ca acestea să fie membre ale blocului militar nord-atlantic, precum Afganistan, Argentina, Australia, Austria, Coreea de Sud, Japonia.

Agenția ucraineană Ukrinform informa săptămâna trecută că legislativul SUA a adoptat, în a doua lectură, un proiect de lege privind prevenirea unei potențiale agresiuni ruse, un text ce permite acordarea statutului de aliați ai SUA unor foste republici sovietice, precum Republica Moldova, Ucraina, Georgia, fără aderarea oficială a acestora la NATO.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu