RoPress

Politica

Cristian Diaconescu: Niciodată axa Moscova-Budapesta nu va trece prin nicio regiune a României

Jul 27, 2014

Candidatul PMP la președinția României, Cristian Diaconescu, a declarat sâmbătă, la Băile Tușnad, că niciodată axa Moscova-Budapesta nu va trece prin nicio regiune a României, indiferent de opțiunile geopolitice ale Ungariei.

"Indiferent care sunt opțiunile geopolitice ale Budapestei, din punctul de vedere al autorităților de la București, axa Moscova-Budapesta nu va trece prin nicio regiune a României vreodată și cred că acest lucru trebuie clar înțeles și nu există nicio altă variantă de compromis", a afirmat Cristian Diaconescu la o întâlnire cu simpatizanții din Harghita și Covasna.

El a precizat că, din punctul de vedere al normei europene, relațiile interetnice din România respectă standardele europene, iar orice regionalizare a țării se va face pe criterii economice și nu etnice.

"În acest moment, din punctul de vedere al normei europene, relațiile interetnice din România respectă exact și performant valorile și standardele paneuropene. Nu mai există elemente care pot fi adăugate. Oricâte speranțe și oricâte semnale s-ar transmite, din păcate interesat politic și nu în beneficiul economic, de diverși politicieni de la Budapesta, dezvoltarea tuturor regiunilor României (...) este strict legată de nivelul de trai, de investiții, de dezvoltare economică. Privesc regionalizarea României numai din perspectivă economică, pentru că este singura variantă benefică pentru locuitorii oricărei regiuni din țara noastră", a spus Cristian Diaconescu, care a adăugat că "indiferent de calculele pe care și le fac unii și alții, niciun proiect etnic nu va putea fi speculat din afara României împotriva României și a românilor".

Referitor la afirmația europarlamentarului FIDESZ Tokes Laszlo, care a declarat sâmbătă, la Băile Tușnad, că maghiarii trebuie să vorbească despre lupta lor "pentru autonomie, de lupta pentru independență", Cristian Diaconescu a declarat că aceste solicitări sunt aberante, inoperante, sunt simple afirmații.

"Astfel de solicitări sunt perfect aberante și nu au nicio legătură cu sensul în care un stat european funcționează astăzi. Sunt niște afirmații, făcute de un cetățean care și-a creat un renume din acest punct de vedere și încearcă prin repetare, multiplicare să-și confirme acest profil. Cred, mai degrabă, cunoscându-l pe Viktor Orban din diverse împrejurări, mai degrabă l-au deranjat aceste solicitări decât să le fi considerat pozitive. Viktor Orban nu are cum să aibă vreo reacție de sprijin în legătură cu aceste idei și niciun lider maghiar de acum încolo. Ceea ce poate să facă este să tacă, încercând să sugereze că, de o anumită manieră, ar fi favorabil unor astfel de idei. Dar, repet, aceste idei sunt perfect inoperante, nu au nicio valoare europeană, nu au nicio valoare națională, (...) nu pot fi operaționalizate în niciun fel, sunt simple afirmații", a subliniat Cristian Diaconescu.

El a spus că Guvernul Orban Viktor are o problemă legată de faptul că este sprijinit de un partid extremist, antisemit și xenofob, respectiv Jobbik, și a susținut că afirmațiile de genul celor făcute de Tokes Laszlo pot avea valoare de întrebuințare doar în Ungaria.

"Guvernul Orban are o problemă pe care orice guvern al României nu o are. Guvernul Orban are problema faptului că un partid extremist, antisemit și xenofob numit Jobbik îl sprijină. (...) România nu are această problemă, pentru noi eventualele tentații extremiste, radicale s-au transformat din declarații politice în intrări în emisiuni de divertisment, noi suntem mult mai relaxați și vreau să spun mult mai europeni din acest punct de vedere. Deci, genul acesta de afirmații, tipice unor politicieni extremiști care în Ungaria, din păcate, sunt apropiați de putere, pot avea eventual valoare de întrebuințare în acea țară. În această țară au valoare de amuzament", a afirmat Cristian Diaconescu.

Candidatul PMP la prezidențiale l-a numit pe vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, "un pic mai exotic" și "mai specific", cu referire la afirmațiile acestuia că Ungaria susține orice concept de autonomie elaborat de maghiarii din afara granițelor.

Cristian Diaconescu a amintit că statul ungar este alături de UDMR în procesul privind Inițiativa Cetățenească Europeană, dar că răspunsul european a fost foarte clar, respectiv că problemele privind drepturile minorităților țin de legislațiile naționale.

"Răspunsul primit din partea Comisie Europene și mai mult ca sigur din partea Curții de la Luxemburg, evident dacă Guvernul (României — n.r.) va mai rămâne parte intervenientă în cauză, este unul clar: aceste probleme țin de legislațiile naționale, țin de subsidiaritate, deci nu există un acquis-ul comunitar și nu va putea exista un acquis comunitar în această temă. Oricum, avem încredere în Slovacia care a rămas intervenint în cauză, chiar dacă Guvernul de la București ar trăi într-o variantă schizoidă de comportament, având în vedere partenerul de la guvernare, Guvernul slovac va continua acest proces în favoarea Comisiei Europene", a adăugat Cristian Diaconescu.

În legătură cu faptul că autoritățile locale din Târgu Secuiesc vor arbora, sâmbătă seară, în prezența vicepremierului ungar, Semjen Zsolt, două steaguri secuiești în fața unei foste cazărmi militare, în ciuda interdicției formulate de instanță și de Prefectura Covasna, Cristian Diaconescu a spus că, dacă se încalcă legea, autoritățile trebuie să reacționeze.

"În mod categoric m-aș aștepta ca Guvernul și prefectul, sigur, dacă mai există autoritate prin acest ținut, să aibă, în acest moment, o reacție corespunzătoare față de ceea ce înseamnă simbol național, față de ceea ce înseamnă modul în care la un moment dat se transmit o serie de semnale care țin de elemente de suveranitate. (...) În măsura în care încalcă legea, cei care aplică legea în România trebuie să reacționeze, clar", a afirmat Cristian Diaconescu.

În discursul său, el a făcut referire și la bunele relații dintre România și Ungaria și la proiectele bilaterale pe care le-au derulat de-a lungul timpului, exprimându-și speranța că această colaborare va continua, în spiritul respectului reciproc.

Cristian Diaconescu a fost întâmpinat la întâlnirea cu simpatizanții Mișcării Populare din Harghita și Covasna de două tinere îmbrăcate în costum popular românesc, respectiv secuiesc, care i-au oferit pâine și sare.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu