RoPress

Politica

Congresul de fuziune PNL - PDL. Blaga şi Iohannis îşi spun „DA” în mod oficial

Jul 27, 2014

În congresul de fuziune PNL - PDL se vor aproba fuziunea, protocolul de fuziune, Statutul şi programul politic al viitorului partid, care va purta numele de PNL, el fiind continuatorul PNL şi al PDL. Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a precizat că, în termen de zece zile după Congres, vor fi depuse actele la Tribunal pentru înregistrarea noului partid.

Negocierile pentru fuziunea PNL - PDL au fost demarate imediat după eşecul celor două partide la europarlamentare de Crin Antonescu şi Vasile Blaga. După retragerea lui Crin Antonescu din fruntea PNL, negocierile au fost conduse de noul preşedinte al liberalilor, Klaus Iohannis. Antonescu nu a mai fost ulterior inclus în comisiile de negociere, decizia aparţinându-i lui Iohannis, deşi Antonescu a declarat pentru gândul că prezenţa sa la negocieri ar fi fost importantă pentru PNL. Fostul preşedinte al PNL a declarat pentru gândul că nu va participa la Congresul de fuziune, fiind plecat din ţară. La eveniment nu va participa nici fostul preşedinte al PDL, Emil Boc.

Până la fuziunea propriu zisă, confirmată şi de Tribunal, cele două partide vor aproba o alianţă electorală, intitulată Alianţa Creştin Liberală, sub care vor candida la alegerile prezidenţiale.

Candidatul la prezidenţiale nu va fi stabilit în cadrul acestui Congres, ci după se vor termina măsurătorile sociologice pentru candidaţii Klaus Iohannis (PNL) şi Cătălin Predoiu (PDL). Cel care va sta cel mai bine în sondaje va fi desemnat candidatul ACL la prezidenţiale. În competiţia pentru Palatul Cotroceni şi-au manifestat intenţia de a intra şi Monica Macovei (PDL) şi Mihai Răzvan Ungureanu (FC). În PNL, disputa a fost tranşată pe 21 când Delegaţia Permanentă a liberalilor a decis că partidul va fi reprezentat în competiţia prezidenţia de Klaus Iohannis, care a pus astfel capăt visului prezidenţial a lui Crin Antonescu.

PNL şi PDL se află la a doua tentativă de a fuziona, prima fiind încheiată cu un eşec în 2006, după ce liberalii conduşi la vremea respectivă de Călin Popescu Tăriceanu s-au opus fuziunii.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu