RoPress

Cultura

O copie a giulgiului din Torino, pentru prima dată în România. Ea rămâne la Iaşi până de Rusalii

Apr 15, 2014

O copie a giulgiului din Torino, pentru prima dată în România. Ea rămâne la Iaşi până de Rusalii

Moment istoric pentru credincioşii catolici şi ortodocşi din Iaşi, unde a fost dezvelită o copie a giulgiului din Torino, considerat a fi una dintre cele mai de preţ relicve ale creştinătăţii. "Icoana care reprezintă suferinţa şi moartea lui Isus" rămâne la Iaşi până în ziua de Rusalii.

O copie a giulgiului din Torino, pentru prima dată în România

Copia este pentru prima dată în România şi va rămâne expusă în Catedrală pana de Rusalii. A fost dăruită de proprietarul ei, un preot din Germania. Despre giulgiul din Torino se spune că ar fi pânza în care a fost învelit trupul Mântuitorului, după ce a fost coborât de pe cruce. Giulgiul autentic, care este păstrat din 1578 în catedrala Sf. Ioan Botezătorul din Torino, a fost expus de patru ori în secolul trecut. Ultima data, oamenii l-au putut admira în prezenţa Papei Francisc.

O copie a giulgiului din Torino, pânza în care a fost înfăşurat trupul lui Isus după crucificare, a ajuns la Iaşi.

Bucuria noastra este îndreptăţită pentru că acum, la începutul Săptămânii Marii, avem ocazia de a-l binecuvanta pe Dumnezeu şi ne aminteşte de moartea şi Învierea Domnului, şi pe care o expunem pentru a fi admirată şi venerată de toţi credincioşii, a declarat PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de la Iaşi.

În lume există mai multe copii ale Giulgiului original, păstrat în catedrala din Torino. Un diacon german a primit copia autorizată a giulgiului de la Vatican, în urmă cu 20 de ani.

Cred că a fost vocea lui Dumnezeu care mie mi-a sugerat că este posibil ca alţii să aibă nevoie mai mult de ceva decât îţi este ţie de folos, a spus donatorul, diaconul Joachim Huneke.

Copia giulgiului va rămâne la Iaşi până de Rusalii. Giulgiul de la Torino nu este numai o relicvă, ci o icoană care reprezintă suferinţa şi moartea lui Hristos, spunea Papa Ioan Paul al II-lea.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu