RoPress

Politica

MAE: România va participa cu experţi în materie de poliţie şi stat de drept la misiunea UE în Ucraina

Jul 28, 2014

Miniştrii de Externe din UE au decis, săptâmâna trecută, înfiinţarea unei misiuni civile pentru Ucraina, sub egida PSAC (Politica de Securitate şi Apărare Comună), după ce Uniunea Europeană a fost sesizată de Kiev în legătură cu necesitatea reformării sectorului civil de securitate.

"În consecinţă, a fost demarată planificarea pentru o astfel de misiune, fiind agreat un Concept de gestionare a crizei la Consiliul Afaceri Externe din iunie 2014, pentru ca, la reuniunea din iulie 2014, să fie adoptată şi Decizia Consiliului de înfiinţare a misiunii PSAC EUAM Ukraine (EU Advisory Mission for Civilian Security Sector Reform Ukraine)", precizează MAE, adăugând că titulatura arată că "misiunea are rol de consiliere în domeniul poliţiei şi statului de drept.

În urma deciziei de înfiinţare a misiunii, structurile specializate ale UE au transmis solicitări de contribuţii cu personal adecvat, astfel încât aceasta să beneficieze de expertiză din partea statelor membre, explică MAE.

"România doreşte să sprijine şi în acest mod Ucraina, fiind deja identificaţi 22 experţi naţionali pe componentele de poliţie şi stat de drept, candidaturile acestora fiind transmise spre evaluare către structurile competente ale UE", se arată în răspunsul MAE.

De asemenea, Ministerul de Externe informează că, în afară de cei 22 de experţi, România intenţionează să identifice experţi şi pentru solicitările viitoare de contribuţii ale EUAM Ucraina.

"România a pledat şi va pleda în continuare pentru o implicare cât mai substanţială a UE în vecinătatea sa estică. Această poziţionare principială este determinată nu doar de recentele evoluţii de securitate din bazinul Mării Negre, dar şi de importanţa ridicării profilului strategic al întregii regiuni estice", mai precizează Ministerul Afacerilor Externe.

România este hotărâtă să contribuie "substanţial" la Misiunea UE de Consiliere pentru Ucraina, a precizat, la 22 iulie, la CAE, ministrul de Externe, Titus Corlăţean , subliniind totodată că Bucureştiul sprijină consolidarea în continuare a regimului de sancţiuni aplicate Rusiei, informează MAE.

La reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 22 iulie, miniştrii de Externe au adoptat Decizia Consiliului de înfiinţare a Misiunii UE de Consiliere pentru Ucraina (EU Advisory Mission / EUAM Ukraine). Misiunea, cu un mandat iniţial de 2 ani, va avea drept scop sprijinirea reformei sectorului civil de securitate şi al statului de drept din Ucraina.

În acest context, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a indicat hotărârea României de a contribui substanţial la activitatea EUAM Ucraina, proiect pe care l-a susţinut puternic încă din etapele sale incipiente.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu