RoPress

Extern

Germania și Danemarca au beneficiat cel mai mult de pe urma pieței interne

Jul 30, 2014

La 20 de ani de la introducerea pieței interne, Europa este mai bogată ca niciodată, germanii și danezii beneficiind cel mai mult de creșterea constantă a integrării economice, relevă un studiu al Fundației Bertelsmann, citat miercuri de EurActiv Germania.

Integrarea europeană a avut un efect pozitiv consistent asupra creșterii economice în statele membre ale UE în ultimii 20 de ani, sugerează un studiu recent. Conform acestuia, din Cei 28 , Germania și Danemarca au beneficiat cel mai mult de acest lucru.

Piața internă a dus la creșterea performanței economice a Germaniei cu circa 37 de miliarde de euro în medie, ceea ce s-ar traduce într-un surplus de 450 de euro de persoană anual, potrivit studiului. Cu o creștere anuală de 500 de euro pe cap de locuitor, Danemarca a fost singura țară cu un beneficiu măsurabil mai mare.

Unul dintre principalele scopuri ale pieței interne europene, introduse în 1992, a fost de a aduce prosperitate economică cetățenilor UE.

Potrivit lui Thiess Petersen, analist economic al Fundației Bertelsmann, piața internă a reușit să facă acest lucru. Piața internă este în centrul integrării europene și determină creștere economică în toate statele membre , a spus Petersen.

Institutul elvețian de cercetare economică Prognos AG a realizat studiul pentru Fundația Bertelsmann. Acesta a examinat efectul pe care piața internă europeană l-a avut asupra creșterii între 1991 și 2012 în 14 dintre cele 15 țări care erau membre UE în 1992, Luxemburgul fiind exclus.

Concluziile au arătat că în Europa convergența a avut un efect fundamental pozitiv asupra acestor țări, deși în moduri semnificativ diferite.

Piața internă a fost în mod special benefică pentru acele țări care sunt interconectate foarte strâns cu alte state din punct de vedere economic, precizează studiul.

În timp ce țările din centrul și nordul Europei se află în partea superioară a listei, efectele pozitive sunt mai puțin semnificative în statele sudice membre ale UE. Creșterea medie anuală în venit datorită dezvoltării integrării europene a fost de circa 80 de euro pe cap de locuitor în Italia, de 70 de euro în Spania și Grecia și de 20 de euro în Portugalia.

Piața internă europeană a început funcționeze din 1993 și este bazată pe patru libertăți fundamentale: libera circulație a bunurilor, lucrătorilor, serviciilor și capitalului.

Dacă piața comună pentru bunuri funcționează destul de bine, cercetătorii susțin că este încă loc de îmbunătățire în sectorul de servicii. Serviciile reprezintă în prezent circa 70% din PIB-ul Europei, dar numai 20% din schimburile comerciale între statele UE.

Cercetătorii propun măsuri care ar putea contribui la promovarea asigurării de servicii transfrontaliere, respectiv o mai bună standardizare a serviciilor și implementarea deplină a Directivei UE privind serviciile. Mobilitatea lucrătorilor în UE ar putea fi facilitată de o recunoaștere mai rapidă și mai puțin birocratică a calificărilor și certificatelor obține în alte state ale UE, au adăugat ei.

Autorii studiului au mai sugerat ameliorarea transferului transfrontalier de informații, precum mediatizarea locurilor de muncă vacante și un transfer simplificat de drepturi în sistemul de securitate socială.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu