RoPress

Extern

Ucraina introduce un impozit militar pe venit pentru finanţarea armatei. Câte sute de milioane de euro speră să strângă guvernul

Jul 31, 2014

Parlamentul ucrainean a aprobat un proiect privind introducerea temporară a unui impozit militar de 1,5 la sută din venit, pentru finanţarea forţelor armate, în condiţiile în care Ucraina cheltuie aproape şase milioane de dolari pe zi pentru ofensiva împotriva separatiştilor din estul ţării.

Parlamentul de la Kiev a aprobat propunerea Cabinetului de Miniştri de a introduce un impozit pe venit de 1,5 la sută, până la 1 ianuarie 2015, a declarat joi liderul grupului parlamentar al partidului Batkivscina, Serghei Sobolev, citat de agenţia Interfax Ucraina în pagina electronică.

"Aceasta este o taxă de război, dar aş numi-o o taxă pentru restaurarea păcii în ţară", a declarat Sobolev, precizând că proiectul a fost votat de 306 parlamentari.

Noul impozit prevede colectarea a 1,5 la sută din veniturile persoanelor fizice, inclusiv salarii, bonusuri, plăţi compensatorii, premii de la loterii şi câştiguri de la jocurile de noroc.

Ministerul Finanţelor speră ca prin noul impozit să strângă aproximativ 2,9 miliarde de grivne (241 de milioane de dolari), pentru a asigura finanţarea forţelor de apărare.

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat joi în Parlament că autorităţile ucrainene cheltuie 70 de milioane de grivne (peste 5,8 milioane de dolari) pe zi pentru operaţiunea specială împotriva separatiştilor din estul ţării, relatează RIA Novosti în pagina online.

"În prezent, Ucraina cheltuie zilnic 70 de milioane de grivne pentru a finanţa operaţiunea antiteroristă", a declarat şeful statului.

Tot joi, Parlamentul ucrainean a adoptat amendamente la buget care permit deblocarea a 9,1 miliarde de grivne (758 de milioane de dolari) pentru finanţarea suplimentară a forţelor de securitate, precum şi a 1,9 miliarde de grivne (158 de milioane de dolari) pentru refacerea infrastructurii din regiunile Lugansk şi Doneţk.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu