RoPress

Extern

Liderii UE confirmă sancțiunile economice împotriva Rusiei

Jul 31, 2014

Liderii UE au confirmat joi, prin procedură scrisă, sancțiunile economice adoptate marți împotriva Rusiei pentru a-l determina pe președintele Vladimir Putin să pună capăt oricărui sprijin pentru separatiștii proruși din estul Ucrainei, a anunțat Consiliul European într-un comunicat, potrivit AFP.

Aprobarea dată de liderii europeni oferă astfel o bază legală acordului la care au ajuns marți la Bruxelles ambasadorii Uniunii Europene privind impunerea de sancțiuni economice împotriva Moscovei. Măsurile vor fi publicate în cursul zilei de joi în Jurnalul Oficial al UE, după care ele vor intra în vigoare.

Sancțiunile europene vizează, între altele, limitarea accesului băncilor de stat din Rusia la piața europeană de capital, introducerea unui embargou asupra vânzărilor de arme și echipament militar și interzicerea exportului de tehnologie sensibilă. Este vorba de prima serie de sancțiuni economice ale Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Aceste sancțiuni constituie un avertisment puternic la adresa Rusiei, dar ele pot fi ridicate in cazul în care liderii de la Moscova renunță la destabilizarea Ucrainei, avertizau marți, într-o declarație comună, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Cei doi subliniau totodată că destabilizarea Ucrainei sau a oricărei alte țări vecine va costa foarte scump economia rusă .

Ca reacție, Ministerul rus de Externe sublinia miercuri că sancțiunile anunțate de Uniunea Europeană vor avea inevitabil drept rezultat o creștere a prețurilor pe piața energiei din Europa . A pune obstacole cooperării cu Rusia în domeniul energetic constituie o măsură necugetată și iresponsabilă , aprecia diplomația de la Moscova.

Și Washingtonul a anunțat marți noi sancțiuni la adresa Rusiei, ceea ce a determinat MAE rus să avertizeze că SUA și politica lor destructivă și lipsită de perspectivă ar putea avea pentru Washington consecințe foarte concrete .

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu