RoPress

Extern

Rusia acuză UE că a ridicat "pe ascuns" restricțiile vizând livrările de armament în Ucraina

Aug 3, 2014

Rusia a acuzat sâmbătă UE că, la ultimul summit european de la jumătatea lunii iulie, a ridicat "pe ascuns" restricțiile asupra livrărilor de tehnologii și echipamente militare în Ucraina, după cum reiese dintr-o declarație a diplomației de la Moscova, preluată de RIA Novosti.

"Am remarcat că, în cursul recentei reuniuni a Consiliului European de la Bruxelles, liderii țărilor membre UE s-au înțeles, pe ascuns, asupra ridicării restricțiilor la exportul în Ucraina de armament ce poate fi folosit în represiunile interne. Ei au autorizat astfel exportul (în Ucraina) de tehnologii și de echipamente militare", se arată în declarația Ministerului rus de Externe.

Diplomația rusă amintește faptul că restricțiile la livrările de armament în Ucraina au fost introduse de UE la 20 februarie 2014, când la conducerea fostei republici sovietice se afla Viktor Ianukovici, înlăturat ulterior de la putere. "Atunci, UE a considerat incorect livrarea de armament pentru regimul Ianukovici . Acum, fără a ține cont de continuarea de către actuala putere de la Kiev a operațiunii militare în sud-estul țării, UE a considerat necesar să reia eliberarea de licențe la exportul de tehnologii și echipamente militare", adaugă instituția diplomatică de la Moscova.

"Această decizie nu numai că demonstrează aplicarea unor standarde duble, dar ea contravine regulilor UE de control la exportul de tehnologie și echipamente militare", subliniază MAE rus.

Declarația diplomației de la Moscova intervine în contextul în care UE a impus recent o serie de sancțiuni economice Federației Ruse, sancțiuni ce vizează, între altele, limitarea accesului băncilor de stat din Rusia la piața europeană de capital, introducerea unui embargou asupra vânzărilor de arme și echipament militar și interzicerea exportului de tehnologie sensibilă, fiind vorba de cele mai puternice măsuri luate de la sfârșitul războiului rece , după cum apreciau unii experți.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu