RoPress

Extern

Secretarul general al NATO, așteptat joi în Ucraina

Aug 6, 2014

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, este așteptat joi în Ucraina, în contextul unei noi creșteri a tensiunilor privind prezența rusă la frontiera ucraineană, a anunțat miercuri Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev, transmite AFP.

Vizita, care are loc la invitația președintelui ucrainean Petro Poroșenko, are îndeosebi ca scop să pregătească o reuniune a unei comisii cu participarea Alianței nord-atlantice și a Kievului, care nu este membră a organizației militare, a menționat ministerul pe contul său de Twitter.

Miercuri, o purtătoare de cuvânt a NATO a subliniat că numărul militarilor ruși de la frontiera ucraineană a crescut de la 12.000 la jumătatea lunii iulie la 20.000, ceea ce creează o situație periculoasă , iar NATO se teme ca Rusia să nu folosească pretextul unei misiuni umanitare sau de menținere a păcii pentru a trimite soldați în estul Ucrainei .

Acuzată de Occident că le furnizează arme separatiștilor din estul ucrainean, Rusia a lansat luni manevre militare în apropiere de frontieră. Exercițiile, la care iau parte circa 100 de avioane de luptă, au fost denunțate de către Kiev și Washington ca fiind provocări . În weekend, Anders Fogh Rasmussen a vorbit pe un ton dur de agresiunea rusă din Ucraina, care justifică potrivit lui pregătirea de noi planuri de apărare . O astfel de retorică divizează Alianța, unii dintre membrii ei dorind să evite o precipitare a crizei din partea lui Vladimir Putin, notează AFP.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu