RoPress

Politica

Borbely: Dacă preşedintele ar refuza numirea lui Biro, ar fi foarte greu de explicat constituţional

Aug 7, 2014

Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că reprezentanţii Uniunii sunt încrezători că preşedintele Traian Băsescu o va numi pe Rozalia Biro ministru al Culturii, că îşi menţin nominalizarea şi nu au vreun nume de rezervă sau un "plan B", în eventualitatea unui refuz.

"Aşteptăm ce va spune preşedintele, ce va decide şi după această decizie vom discuta. Încă nu am discutat deloc, pentru că o menţinem pe doamna Biro şi noi sperăm că domnul preşedinte va înţelege că din cauza unei emisiuni, unei farse de acum trei ani, nu cred că poţi să spui dacă un candidat la un minister, chiar la Ministerul Culturii, va fi un ministru bun. Nemaivorbind de faptul că, din punct de vedere constituţional, e foarte greu de explicat, dacă refuzi pe acest considerent o propunere. Deocamdată, n-avem un plan B, pentru că suntem încrezători că domnul preşedinte o va numi pe doamna Biro", a declarat Borbely.

Preşedintele Traian Băsescu declara că va trebui să aibă "o reacţie" în legătură cu propunerile transmise de premierul Victor Ponta pentru funcţiile de ministru delegat al Bugetului şi ministru al Culturii şi, întrebat dacă le va respinge, a spus că "în principiu da".

Anterior, el declara, explicând de ce consideră nepotrivită nominalizarea Rozaliei Biro la Ministerul Culturii, că nu ar vrea ca ministrul Culturii din România să fie urmărit de poveştile cu copiii bipezi, care arată neînţelegerea deplină a limbii române.

"De la dânsa (Rozalia Biro - n.r.) am aflat şi a aflat toată România că nu are niciun biped în familie şi, de asemenea, am aflat tot de la dânsa zilele acestea că în România se nasc tot mai puţini bipezi. Cred că avem o problemă complicată, de neînţelegere perfectă a limbii române pentru un membru al Guvernului", declara, râzând, preşedintele Traian Băsescu, explicând de ce i se pare nepotrivită propunerea premierului pentru Ministerul Culturii.

În 2010, cunoaşterea deficitară a limbii române a transformat-o pe Rozalia Biro în victima unei farse radiofonice.

Ea l-a asigurat însă pe realizator că "majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localităţi" şi că pe străzile din municipiu abia dacă pot fi găsiţi "câţiva", pentru că Poliţia Comunitară i-a ridicat pe aproape toţi ceilalţi. Mai mult, Rozalia Biro, mamă a doi copii, a spus că nu are "niciun biped în familie".

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu