RoPress

Extern

Anders Fogh Rasmussen: Statele NATO trebuie să suplimenteze eforturile pentru a contracara Rusia

Aug 7, 2014

"Agresiunea rusă împotriva Ucrainei i-a făcut pe unii să ceară ca Alianţa Nord-Atlantică să fie mai bine pregătită pentru a contracara astfel de atacuri-surpriză. Sunt de acord în totalitate. De la început, eu am catalogat această criză ca fiind un semnal de alarmă pentru Alianţă şi pentru toţi cei angajaţi în favoarea unei Europe nedivizate, libere şi în pace", scrie Anders Fogh Rasmussen într-un editorial publicat în Financial Times.

"NATO nu este o entitate individuală. Este o alianţă de 28 de naţiuni suverane şi toate deciziile sunt luate prin consens. Uneori, acest lucru poate necesita timp sau poate genera frustrare. Însă, împreună, suntem mai puternici decât fiecare dintre noi individual. Iar acum ne confruntăm cu cea mai mare provocare de la sfârşitul Războiului Rece. Mă aştept ca aliaţii să facă mai multe pentru securitatea noastră comună", adaugă secretarul general NATO.

"Încă de la căderea comunismului, NATO a depus eforturi pentru dialogul cu Rusia, sporind cooperarea şi îndreptându-se spre un parteneriat strategic. Însă reacţia Rusiei a fost să încalce regulile, să alimenteze conflictele în Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, să conteste ordinea internaţională axată pe reguli. Separatişti susţinuţi de Rusia sunt implicaţi în pierderea tragică a avionului companiei Malaysia Airlines. Acest tip de comportament a transformat lumea într-un spaţiu mai periculos şi mai imprevizibil", adaugă Rasmussen.

"NATO a avut o reacţie rapidă faţă de anexarea ilegală şi nelegitimă de anexare a Crimeei. Am suspendat cooperarea la nivel practic cu Rusia, păstrând însă deschise canalele de dialog. Am sporit cooperarea cu Ucraina. Am luat imediat măsuri pentru consolidarea capacităţilor de reacţie, mobilizând mai multe nave, mai multe avioane militare, efectuând mai multe exerciţii terestre. Aliaţii din cadrul NATO au dublat prezenţa avioanelor de vânătoare deasupra statelor baltice, lânsând zboruri de supraveghere deasupra Poloniei şi României. Am trimis mai multe nave în Marea Neagră şi în Marea Baltică", aminteşte Rasmussen.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu