RoPress

Extern

Kievul acuză Moscova că a încercat să intervină militar în Ucraina sub pretext umanitar

Aug 9, 2014

Kievul a acuzat Moscova că în noaptea de vineri spre sâmbătă a încercat să intervină militar în Ucraina sub pretext umanitar, transmite Unian, citându-l pe șeful adjunct al administrației prezidențiale ucrainene, Valeri Cealîi.

A avut loc o gravă provocare din partea Federației Ruse care ar fi putut duce la evenimente cu totul neașteptate și la escaladarea amenințărilor , a afirmat Cealîi într-o declarație pentru televiziunea ucraineană, după cum relatează agenția amintită.

Un convoi enorm se îndrepta către granița ucraineană, însoțit de militari și de vehicule ruse, convoi ce ar fi fost convenit cu Comitetul Crucii Roșii. Convoiul umanitar urma să intre pe teritoriul ucrainean cu trupe de menținere a păcii, evident pentru a provoca un conflict major , a adăugat reprezentantului președinției ucrainene.

În context, Unian menționează că afirmațiile conform cărora convoiul ar fi fost convenit cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii au fost dezmințite de instituția umanitară.

Potrivit lui Valeri Cealîi, președintele Petro Poroșenko a convocat de urgență o reuniune cu structurile de forță și a avut discuții telefonice cu mai mulți lideri occidentali.

Cealîi a precizat că în prezent pericolul unei provocări a fost înlăturat, subliniind totodată că ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin a avut o convorbire cu omologul său rus Serghei Lavrov, care a dat asigurări că convoiul va fi oprit.

Rusia a propus de mai multă vreme să efectueze o misiune umanitară sau să creeze coridoare umanitare pentru a veni în sprijinul populației din estul Ucrainei, unde de aproape patru luni au loc confruntări între forțele Kievului și separatiștii proruși.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a cerut marți Consiliului de Securitate să "ia măsuri de urgență" în fața deteriorării situației umanitare din estul Ucrainei, însă occidentalii au aruncat asupra Moscovei responsabilitatea pentru această situație. Mai mult, ambasadoarea SUA la ONU Samantha Power a acuzat vineri Rusia că dorește să se folosească de situația gravă umanitară din estul Ucrainei pentru a-și întări intervenția în această regiune.

În același timp, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, aflat joi la Kiev, și-a manifestat temerea că Rusia ar putea să intervină în Ucraina sub pretext umanitar. Potrivit NATO, în prezent la frontiera ucraineană ar fi masați 20.000 de militari ruși, față de 12.000, la jumătatea lunii iulie.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu