RoPress

Extern

Gazprom își va optimiza politica de preț pentru a-și păstra cota de piață în UE

Aug 13, 2014

Grupul rus Gazprom este pregătit să își optimizeze politica de prețuri în ideea de a-și menține cota de piață pe care o are în Uniunea Europeană, cotă de piață amenințată de sancțiunile impuse de guvernele occidentale, se arată în raportul financiar pe trimestrul al doilea publicat joi de grupul Gazprom, transmite RIA Novosti.


Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus și Turcia.

În contextul impunerii de sancțiuni economice internaționale împotriva Rusiei, din cauza crizei din Ucraina, este posibil ca unele state membre ale Uniunii Europene să-și reducă dependența de livrările de gaze rusești, în ideea de a scădea ponderea ocupată de Gazprom pe piața gazelor naturale. Pentru a reduce acest risc, compania este pregătită pentru optimizarea modalității de stabilire a prețurilor precum și pentru diversificarea geografică a livrărilor de gaze naturale la export se arată în raportul Gazprom.

În plus, "Gazprom" nu exclude ca în viitor, din motive care nu depinde de ea, să existe forme de plată non-numerar pentru livrările de gaze. Principalul motiv care a determinat grupul rus să ia această decizie este datoria Ucrainei pentru livrările de gaze rusești.

SUA și UE nu recunosc anexarea de Crimeea la Rusia și începând din luna martie au impus mai multe valuri de sancțiuni împotriva unui număr de politicieni ruși, oameni de afaceri și companii. Cele mai recente sancțiuni datează din luna iulie.

În prima jumătate a acestui an, profitul net al Gazprom, calculat în conformitate cu standardele contabile din Rusia, a scăzut cu 37,5% în ritm anual până la 155 miliarde ruble (3,2 miliarde de euro).

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu