RoPress

Serbia

Interesele liderilor macina increderea minoritatii romane

Oct 9, 2014

26 Octombrie 2014 – Alegeri pentru Consiliile Nationale ale Minoritatilor

Despre situatia minoritatii romane din Republica Serbia s-a scris mult, s-a vorbit si mai mult dar … cam atat! Scindarea sangeroasa a fostei Iugoslavii, a trezit din amorteala de mai mult de 200 de ani, minoritatile locuitoare pe teritoriul Serbiei. Incatusat de nationalismul impins pana la extrem de o buna parte a liderilor sarbi, dupa aproape 11 ani de conflicte, saracirea tot mai pronuntata a tarii lipsita de o clasa politica cu viziune democratic preocupat in mod special de mistificarea evidentelor istorice si deznationalizarea minoritatilor conlocuitoare, guvernul de la Belgrad a fost obligat sa recunoasca si sa acorde minoritatilor, drepturile si libertatile civile si religioase. Infiintarea Consiliilor Nationale ale Minoritatilor a fost initial privita cu ochi buni de catre comunitate. Finantate se catre statul Sarb, aceste consilii sunt astazi, din nefericire, macinate de interese care, de cele mai multe ori, au facut doar rau minoritatilor pe care, chipurile, le reprezinta.

Pentru romanii din Valea Timocului, existenta celor doua consilii, unul al asa numitei minoritati “Vlahe” cel de al doilea, cu sediul la Novisad, al minoritatii “Romane” , a fost, este si va fi, o constanta sursa de dispute si intrigi alimentate constant atat de catre autoritatile belgradene cat si de politica lipsita de consecventa si coerenta a clasei politice de la Bucuresti. Cei 300 000 de romani reclamati de liderii organizatiilor romanesti din zona, dar nerecunoscuti de recensamantul sarbesc decat in proportie de aproximativ 10%, sun astazi, la mai putin de doua saptamani pana la alegerile pentru conducerea consiliilor din 26 octombrie, debusolati, dezorientati si, lucru deosebit de grav pentru viitorul minoritatii romane din Serbia, NEINTERESATI de aceste alegeri!

In acest context al lehamitei generale instalate in randul masei de votanti, reprezentati de asa zisi lideri ce seamana mai mult a marionete decat a conducatori veritabili, soarta conducerii consiliilor representative pentru minoritatea romana este total incerta, fapt ce se reflecta destul de clar din raspunsurile date de Vlada Savic, presedinte al celei mai tinere organizatii “Renasterea Romanilor din Serbia” si, la polul opus, presedinte al celei mai vechi – “Miscarea Democratica a Romanilor din Serbia”, Natasa Tosici.

 

Vlada Savic - presedinte al "Renasterea Romanilor din Serbia"Vlada Savic - Presedinte RRS

R.P. - Va rog sa faceti o scurta prezentare a organizatiei

Vlada Savic – “Renasterea Romanilor din Serbia” a fost infintata pe data de 31. Ianuarie 2014. Insa idea pentru infintare a fost mult  mai veche. RRS a fost conceputa ca o organizatie care va fi diferita fata de alte, care in primul plan doreste sa construiasca o constructie pe o temelie foarte stabila. Nu stiu in ce masura am reusit. Construirea este un process durabil insa temelia este solida si cu o conceptie am spus mai inainte diferita fata de alte organizatii romanesti care au activitate  in Estul Serbiei. Eu in principiu evit sa ma exprim ca presedinte unei asocieatii ce este tot un stereotip. Mai bine spus sunt sluga sau imputernicitul Renasteri Romanilor din Serbia.  RRS a atins un numar de 400 de membri. Pe langa  inscrierea pe liste speciale ca minoritate romana, adunam si declarati cetatenilor care au fost inscrisi pe lista  valaha fara consantamant.

 

R.P. - Ce pot aduce alegerile din 26 octombrie pentru minoritatea romaneasca din Serbia?

V.S. -  Referitor la alegeri, sunt convins ca alegerile nu vor schimba  pozitia romanilor din Timoc. Se va continua mai departe politica veche fata de minoritatea romana. Doresc sa va dau unele explicatii. Guvernul sarb, sa fie clar, nu este un prieten al minoritati nationale romane din Timoc. De 200 de ani a existat o lupta a statului Sarb pentru asimimilarea noastra. Nu doresc sa intru in istorie si in dovezi, dar poate cu alta ocazie. Serbia este la sfarsit cu procesul de asimilatire a Timocenilor. Aceasta ce eu fac este  o incercare de a salva  ceva ce sa mai poate salva.  Ce sa salveaza dintr-un incendiu  totusi ramane cu urmari grave. Serbia este o tara care si-a perdut logica. Politica Sarba inca  sustine toate minunile de care Europa de multi ani s-a distantat. In Serbia inca se falsifica alegerile, se calca constitutia si dreptul omului,  si cel mai mult din partea guvernului. Serbia este condusa de o politica “Ruseasca” si declara ca vrea sa fie in UE. In concluzie chiar daca am reusi sa schimbam structura CNMNR, acesta nu va fi in favoarea romanilor  ci in interesele sarbilor. Sarbii nu vor renunta la  acest meci purtat de 200 de ani ca  in ultima minuta a meciului sa se se retraga, mai ales cand politica romaneasca nu este interesata de destinul nostru.

 

R.P. - Care sunt fortele politice care se lupta pentru castigarea conducerii Consiliului National al Minoritatii Romane?

V.S. - Cred ca mai bine  s-ar potrivi  o intrebare cine nu ar dori sa conduca CNMNR? Absolut toti asa numitii “lideri” viseaza sa se afle in varful CNMNR-ului. Nu din cauza ca doresc sa ajute minoritatea  ci doar pentru un bugetul de peste jumatate de million de euro. Deja sunt facute toate combinatiile cu mai multe liste, ipoteze si neadevaruri noi. Eu asa cum am spus, fiindca nu ma simt un lider, ci un inputernicit, voi fi pe lista nu pe primul loc, nici al doilea doarece stiu ca liderii nu au o notiune de raspundere. Asa ca aceste personae care vor  fi alese pt. CNMNR pot face o coalitie cu alte grupari si liste, de care timoceanul nostru, cand ar sti nu ar  mai vota niciodata. Asa ca este probabil sa se incheie o coalitie foarte ciudata care va fi in folosul  personal  dirijat de Sarbi. Aceasta nu ar fi nimica nou si neobisnuit.

 

R.P. - Care sunt sansele organizartiilor romanesti pentru castigarea alegerilor?

V.S. - Statul Sarb spune ca el nu are absolut mimica cu alegerile de CNMNR sau cu cel Valah. Asa ca statul Sarb va spune ca alegerile s-au derulat corect si fara fraude. OSCE va spune la fel. Insa  aceasta nu este adevarat. Asa  multe liste, multi lideri sunt patronati de Sarbi si exista in scopul dezbinari comunitati romane.  Adica, in cel mai rau caz, se va face o coalitie tot din interesul partidelor Sarbe care vor conduce CNMNR urmatori patru ani. Sa ne intalegem:  comunitatea Romana nu va castiga nimic. CNMNR  reprezinta un instrument al sarbilor care creaza opinia publica  ca totul  sa desfasoara conform legi si regurilor europene.

 

R.P. - Ce lipseste organizatiilor romanesti pentru a se apropia de fotoliile conducerii consililui?

V.S. -  CNMNR si toate consiliele sunt patronate de Serbia. Ei doresc sa aibe totul sub control de altfel nu dau finante. Toate activitatile  pentru consilii nationale sunt o mare farsa si jefuiala a poporului. Aceasta este clar. Romani care au mai fost in fotoliile CNMNR, vor ramane in continuare  sau vor face unele rocade mici pe plan local. CNMNR nu va veni in Timoc cu sediul. Situatia prezenta din Timoc nu este doar problema Serbiei ci si problema Romaniei si in acelasi timp a Europei. Romania are un guvern care inchide ochi la acest etnocid. Nu povestesc lucrurile asa cum vor unii sa le auda, le zic asa cum este realitatea. Timocenii au fost inselati de foarte multe ori, asa ca ei nu mai au incredere nici in politica sarba si nici in “liderii lor”. 

  

R.P. - Aveti in vedere alierea cu alte organizatii pentru castigarea sau macar ocuparea a cat mai multe locuri in conducerea CNMNR? Dar dupa alegeri?

V.S. - Toate modele de aliante sunt posibile. Doar pentru pozitii bune si bani. Timocenii nu trebuie sa aibe  mari sperante in toate promisiunile.  Sustin teza ca inca nu avem nici legea bine pusa la punct care de fie care noi alegeri se schimba. Singura salvare pentru noi este dezcentralizarea si regionalizarea, sa nu folosesc o expresie precum autonomia care nu este populara. Este clar ca in Serbia se intampla ceva foarte grav si insuportabil, regiunea deja autonoma Voivodina nu ascunde aspiratiile de separare de Serbia. Nu din cauza Voivodinei ci din cauza Belgradului. Autoritatile  Sarbe vor trebui sa pricepa in sfirsit ca acele vremuri au trecut si va trebui de fapt sa inceapa sa respecte toate valorile si resursele umane indiferent de nationaliatete, religie sau alte prejudecati.

 

 

Natasa Tosic - Presedinte "Miscarea Democrata a Romanilor din Serbia

 

RoPress - Va rog sa faceti o scurta prezentare a organizatiei

Natasa Tosic - După o perioadă de 45 de ani, sub regimul totalitar, trăind în RFSI începând cu terminarea Revoluției soțialiste și al doilea Razboi mondial, în anul 1990. minoritatea română din Serbia de răsărit începe s-și facă pregătiri pentru înfințarea organizației sale. Situația din fosta RFSI pe atinci a fost cu schimbări și se vedeau primi pași spre spargerea statului și răsturnări sistemului totalitar. Unele republici solicită să fie țări independente. Democrația începe să intre în rândurile popoarelor din toată țara RFSI. Pe de altă parte, se fac pregătiri pentru razboaie naționaliste și religioase. O parte din minoritatea română din Serbia de răsărit, împreuna cu intelectuali românilor din AP.Voivodina, s-a hotărăsc și apoi infințează Comitetul de inițiativă (în luna septembrie 1990) care va fi organul legal pentru toate pregătirele și activitățiile populației române. În continuare, pe data de 10. 12. 1991. se convoacă Adunarea de infințare, care s-a desfășurat la Geanova (Dușanovac) din Comuna Negotin. Așa dar MDRS sa infințat și ales primi conducători, adus Programul și Statutul pentru lucrările sale ăn viitor. Această  organiyație a fost prima în Istoria Românilor din Serbia de răsărit din anul 1833. de când a intrat în conținutul Destrictului al Serbiei. Primul președinte a fost ales Dimitrie Crăciunovici, vicepreședinti: Ion Marcovician, Svetozar Carabașevici și Zavișa Simonovici. Număru de membri a fost schimbator, depinde de situație politică în țară. După ce s-a recunoscut așa numită minoritate Vlahilor, noi Români suntem tot cam în jur de 5.000 până la 6.000, din care o parte sunt plecați în alte țări.

Din data 06. 04. 2013. MDRS al V-lea Congres a ales nouă Conducere în frunte cu D-na Natașa Toșici, care astăzi raspunde de activitățiile organizației.

În cursul anului 2014. MDRS a facut activități serioasă, âmpreuna cu Consiliul național al Românilor din Serbia, pentru invățarea limbi române în școlile primare din Zonele noastre; Apoi MDRS a participat la Alegerile exccepționale din Serbia impreuna cu partidul SDA.

Situația românilor din Srbia de răsărit este complicată, pentru că se găsește între ciocan și nicovală. De-o parte sunt români impreuna cu români din Voivodina, iar din celelaltă sun așa numiți Vlahi, recunoscuți ca Minoritate națională vlahă. Sun 2 Consile naționale. Poporul român este împărțit în două părți. În Minoritatea Vlahă au intrat din interesele politice și alte națiuni mai mult Sârbi, care sunt ajutați moral și material cu scopul schimbări limbi și total să izolează minoritatea română din zonele Serbiei de răsărit.

De fapt MDRS este de la început una organizație română cu denumire și istoriatul românesc. În viitor condițiile de activități va fi tot mai grele.

Problemele proieasă mai mult, pentru că Legea pentru minorități din Serbia nu este aplicată și pe teritoriile noastre din Serbia de răsărit la fel ca și în AP. Voivodina.

 

R.P. - Ce pot aduce alegerile din 26 octombrie pentru minoritatea romaneasca din Serbia?

N.T. - Alegerile din 26 octombrie vin să confirme continuitatea drumului spre relizarea drepturilor românilor din Serbia garantate prin Constituţie şi legi. Atât cât suntem de pregătiţi, atât cât vom munci pe teren, în aşa măsură o să şi primim drepturile noastre. Doar cu vorba goală nu o să facem nimic. Aceea care cu adevărat muncesc pe teren, aceeia au şi succes. Limba română în şcoli după 180 de ani este un succes cu care şi noi ne mândrim, fie că este vorba de proiectul pilot sau de învăţarea facultativă a limbii române. Păcat că în presa română sa vorbit doar de părţile negative nu şi de cele pozitive şi nu ştiu în ce măsură este cunoscut adevărul în România. Ce efort am depus şi noi şi profesorii din Voivodina. În mas media din România sa vorbit cu gura mare, că unele organizaţii din zonă, au adunat semnăturile celor 1.600 de elevi. Rugaţi-i să vă dea numele elevilor şi ve-ţi ajunge la adevăr. Apoi în domeniul culturii, se v-a continua sufinanţarea manifestărilor şi societăţilor culturale româneşti. În domeniul informativ se vor extinde emisiunile în limba română şi la celălalte mijloace de informare electronice, nu doar la RTV Bor. Deja se distribuie în zonă zeci de numere al săptămânalului „Libertatea” din Panciova, planificăm şi o mini redacţie aici la noi în zonă, etc. Aşteptăm o continuare şi noi realizări.

 

R.P. - Care sunt fortele politice care se lupta pentru castigarea conducerii Consiliului National al Minoritatii Romane?

N.T. - Forţele politice care luptă pentru câştigarea alegerilor sunt adevăraţii români. Oamenii sunt forţele politice. Aceea care muncesc pe teren, care au o viziune a realizării drepturilor noastre, care ştiu cum să-şi realizeze planurile propuse. Forţă politică este românul care luptă pentru valori şi nu pentru interes personal sau de grup.

 

 

R.P. - Care sunt sansele organizartiilor romanesti pentru castigarea alegerilor?

N.T. - Organizaţile româneşti vor câştiga alegerile. Nu pot alte organizaţii cu un alt prefix decât cel românesc.

 

R.P. - Ce lipseste organizatiilor romanesti pentru a se apropia de fotoliile conducerii consililui?

N.T. - În primul rând este nevoie de împăcarea organizaţilor româneşti, o colaborare mai strânsă între noi şi acţiune în comun. În al doilea rând este nevoie de un sprijin necondiţionat din ţara mamă. Sprijin care trebuie acordat acelora care cu adevărat luptă pentru interesele şi valorile românilor, nu sprijin „organizaţilor de cabinet” sau „prietenilor” consului nostru. Am impresia că unele structuri din România de divizează în români „buni” şi români „care nu sunt pe placul lor”. Şi nu în ultimul rând un dialog permanent între toţi aceea care pot să-şi dea contribuţia la realizara drepturilor noastre, fie că este vorba de organele de stat din România şi Serbia, sau OSCE şi Uniunea europeană. Dialog deschis atunci când noi între noi am stabilit care ne sunt paşi care trebuie să-i facem şi ţelurile care trebuie să le atingem.

 

R.P. - Aveti in vedere alierea cu alte organizatii pentru castigarea sau macar ocuparea a cat mai multe locuri in conducerea CNMNR? Dar dupa alegeri?

N.T. - MDRS va sprijini lista electorală „Lista unită – Daniel Petrovici” pe care mă găsesc şi eu pe locul trei. Cu românii de pe această listă am început realizarile în domeniul educativ, cultural şi informativ. Realizări care le-am amintit mai sus. Aceşti români au viziune şi capacităţi pentru implementarea drepturilor noastre din zonă. Nu vorba goală ci faptele vorbesc. După alegeri „Lista unită – Daniel Petrovici”, tot la fel şi MDRS, este deschisă pentru toţi aceea care doresc şi pot să-şi dea contribuţia la realizarea şi protecţia drepturilor noastre. Sincer, şi în interesul minorităţii române.

Scrie un comentariu