RoPress

Politica

Care este miza alegerilor pentru Consiliul National?

Oct 22, 2014

Gaura din opinca romaneasca

S-au nascut, au trait si au murit. CU FRICA! Scuipati, batjocoriti si umiliti, secole la rand au suportat vina de a se fi nascut ROMANI. Au ascuns icoana Mantuitorului sub poza presedintelui. Lazile de zestre din care straiele de sarbatoare erau scoase pentru a fi aerisite si doar la nunta sau inmormantare pentru a fi purtate, ascundeau tezaurul de suflet. Tot in aceste cufere, printre pozele colorate inca se mai gasesc cateva fotografii vechi, ingalbenite de vreme si cu colturile rupte, din care bunicii si strabunici privesc spre urmasi.

Ferestrele caselor razletite pe varfuri de deal ori in vagauni ascunse, ranjesc misterios  din buruienisul care aproape ca le ingroapa. Pustii astazi, parasite de cei ale caror scancete au ramas impregnate in lutul din care au fost cladite, ascund in unghere intunecate memoria unui neam prigonit. Baladele au pierit si ele odata cu cei care le-au cantat. Dintre cei ramasi in sat doar batranii au curajul sa spuna deschis calvarul in care au trait. Nu prea mai au ce pierde! Amenintarile nu-i mai ating. Se gandesc doar sa nu le faca vre-un rau celor ce inca le mai poarta grija si spre care nadajduiesc sa le tina randuiala pomenilor. Pe chipurile lor se pot usor citi suferintele pe care le-au indurat. Printre ridurile adanci au curs rauri de lacrimi. Au plans pe ascuns la fel cum, tot pe ascuns, si-au spus rugaciunile, pe camp sau in padure ori in grajd alaturi de dobitoacele care-i ascultau si care ii  hraneau. Au plans cand tatii, sotii si chiar copii le-au fost luati cu forta si dusi sa moara in razboaie care nu erau ale lor. Au plans cand, in miezul noptii, cate unul sau toti laolalta, au fost anchetati pentru ca au avut indrazneala de a fi vorbit romaneste. Au plans cand si-au cautat dreptatea. Au plans cand fratii de pe celalalt mal al Dunarii le-au intors spatele renegandu-i. Cu timpul lacrimile au secat. La inmormantari doar bocitoarele mai arata durerea.

Traiesc intr-o lume in care logica se dilueaza si piere la trecerea granitei. O lume in care istoria este maltratata si schilodita de jocurile politice. Dovezile si marturiile sculptate in piatra sunt luate in seama doar daca, prin cine stie ce intamplare, servesc interesle celor ce doresc deznationalizarea, asimilarea si, in cele din urma, disparitia minoritatilor. Rastalmacirea impinsa pana la absurdul negarii evidentei face ca viitorul celor aproximativ 30.000 de romani din Banat si aproximativ 300.000 coetnici din Timoc, sa fie tot mai incert. Infiintarea unor apendice ale aparatului de stat cu titlul de “Consilii ale Minoritatilor” au fost initial primite cu speranta de catre cei pe care ii reprezinta, timpul demonstrand ca acestea sunt controlate si dirijate tocmai pentru a continua si a desavarsi opera malefica a unor minti ratacite, fara a tine seama de cele mai elementare norme in materie de drepturi ale minoritatilor. Autoritatile responsabile de la Bucuresti, prin politica strutului pe care o promoveaza incuviintand si acceptand tacit strategia Belgradului, cad in capcana complicitatii. Simulagrul de interes pe care organele imputernicite il acorda problemelor minoritatii romane supuse presiunilor de catre omologii belgradeni, pune in lumina ridicolului eforturile putinleor organizatii ce inca mai spera in realizarea visurilor inaintasilor: scoala, biserica si folosirea limbii materne fara ingradirile la care sunt astazi supusi.

26 octombrie 2014 poate fi o data in care activitatile antiromanesti intreprinse sistematic de catre actuala conducere a Consilului National al Minoritatii Romane sa inceteze. Una dintre conditiile esentiale pentru realizarea acestui deziderat este ca, dintre cei 17840 de cetateni sarbi de nationalitate romana cu drept de vot, sa isi exprime dorinta schimbarii un numar cat mai mare. Ro Press  va fi alaturi de acestia si de toti cei inca nehotarati, prin prezentarea in zilele ce urmeaza a unei serii de articole care sa dezvaluie intrebari, acuzatii si actiuni antiromanesti ale actualei conduceri de la Novi Sad.

Copii vostri trebuie sa se nasca si sa traiasca FARA FRICA! Depinde doar de voi!

Scrie un comentariu