RoPress

Local

Peste 5 milioane de euro pentru copii vulnerabili din judeţul Bacău

Oct 13, 2014

Vineri, 10 octombrie 2014, UNICEF şi Consiliul Judeţean Bacău au lansat modelul ”Incluziune socială prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivel comunitar”. În cadrul acestui proiect, peste 54 000 de copii vulnerabili şi familiile lor, provenind din 50 de comunităţi din judeţul Bacău vor beneficia de noi servicii. Cu un buget de 5,3 milioane de euro, iniţiativa este finanţată de Norway Grants (3,3 milioane de euro) şi UNICEF (2 milioane de euro).


La eveniment au participat Victor Ponta, prim-ministru al României, Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, Tove Bruvik Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei în România, Rovana Plumb, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dorian Pocovnicu, prefect al judeului Bacău şi Sorin Braşoveanu, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău (DGASPC)


Pornind de la bunele practici de la nivel internaţional, naţional şi local, UNICEF şi Consiliul Judeţean Bacău, prin DGASPC Bacău vor testa acest model care va reuni serviciile de educaţie, protecţie socială şi sănătate. Serviciile vor fi acordate de profesioniştii de la nivel local: aistenţi sociali, asistenţi medicali comunitari, mediatori şcolari şi sanitari. Mai mult, se va pune accent pe educaţia preşcolară şi şcolară incluzivă şi de calitate. Vor fi implicaţi toţi partenerii de la nivelul comunităţii şi se va acorda o atenţie specială identificării timpurii şi prevenirii situaţiilor de risc în rândul copiilor la nivelul familiei.


”Pe termen scurt, acest model de servicii bazate pe comunitate va îmbunătăţi semnificativ starea de sănătate şi accesul la servicii de educaţie şi de protecţie în cazul copiilor vulnerabili şi al familiilor acestora. Pe termen mediu şi lung, investiţia în aceste servicii integrate cu o puternică componentă de prevenţie va fi una profitabilă prin scăderea costului serviciilor specializate, modelul putând fi replicat la nivel naţional cu finanţare de la bugetul public şi din fonduri europene”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

 

Proiectul pilot, cu o durată de implementare de trei ani, va fi supus unei evaluări independente şi va fi documentat în scopul furnizării de noi evidenţe reformelor ce vizează serviciile din domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei copilului. ”Abordarea acestui proiect de servicii sociale integrate la nivelul comunităţii, care se concentrează pe prevenţie, este lăudabilă. Sunt bucuroasă că Norvegia, prin intermediul Norway Grants, poate sprijini acest proiect pilot foarte important, care, mai târziu, poate fi extins la nivel naţional, îmbunătăţind incluziunea socială a grupurilor vulnerabile în România”, a afirmat Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei în România.


La rândul său, Dragoş Benea, Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău a subliniat că ”acesta este cel mai important parteneriat pe care îl voi implementa în calitate de reprezentant al Consiliului Judeţean Bacău. Nu poate fi comparat cu niciun alt proiect deoarece, în acest caz, ne adresăm copiilor defavorizaţi şi vulnerabili din comunitatea noastră. Felicitări UNICEF şi tuturor partenerilor de la nivel naţional, judeţean şi local care vor lucra împreună în beneficiul copiilor”.

Scrie un comentariu