RoPress

Rusia

Oficial NATO: Rusia vorbeste si se comporta precum un adversar

Apr 15, 2014

In criza ucraineana, Rusia "vorbeste si se comporta precum un adversar" al NATO , noteaza secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, intr-un articol publicat in editia de luni a cotidianului danez Politiken, citat de agentia EFE.

El a reamintit ca Rusia a masat "in apropierea frontierei cu Ucraina zeci de mii de soldati pregatiti de lupta" si a acuzat Moscova ca in acest timp duce un "razboi propagandistic nemaivazut de la sfarsitul Razboiului Rece".

In opinia secretarului general NATO, in acest moment Rusia are de ales intre doua optiuni: ori renunta sa-i acuze pe altii pentru propriile ei actiuni, isi retrage trupele si isi respecta din nou obligatiile internationale si incepe sa-si recastige credibilitatea, ori se va va confrunta "cu o izolare tot mai mare pe plan international". Dar aceasta a doua optiune "nu este in interesul nimanui si ea va face ca lumea noastra sa devina mai periculoasa si imprevizibila", avertizeaza el.

Cat priveste acuzatiile Rusiei ca NATO nu si-a respectat promisiunea de a nu se extinde catre Est, ca a intervenit in problemele interne ale Ucrainei si ca a agravat criza din aceasta tara, Rasmussen le-a calificat drept o perdea de fum cu ajutorul careia Moscova incearca sa camufleze nerespectarea propriilor ei angajamente si interventia in Ucraina, unde a provocat un conflict pe care acum il amplifica.

"Prin ocuparea Crimeii, Rusia a incalcat integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei, careia incearca sa-i impuna un sistem federal. Rusia nu si-a respectat cuvantul. Va avea nevoie de ani pentru a-si restabili reputatia pierduta. Acuzand NATO nu ii va fi de folos, din contra", a argumentat Rasmussen.

Realitatea de pe teren contrazice afirmatiile Rusiei, care a ocupat Crimeea, unde a regizat un referendum nefiresc, si a desfasurat la frontiera cu Ucraina circa 40.000 de soldati sprijiniti de unitati de tancuri, artilerie, avioane si elicoptere de lupta, a punctat secretarul general al NATO.

Actiunile intreprinse pana in prezent de Alianta Nord-Atlantica in urma actiunilor armatei ruse au constat in efectuarea de zboruri de recunoastere cu avioane-radar AWACS deasupra Romaniei si Poloniei, pentru a monitoriza evolutiile din Ucraina si miscarile flotei ruse a Marii Negre, si suplimentarea numarului de avioane de vanatoare care patruleaza in spatiul aerian al statelor baltice.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu