RoPress

Stiri recente

Satul Romano Catolic din Bacău în Imagini - VIDEO

Oct 29, 2014

CLUBUL TÂNĂRULUI EUROPEAN este un proiect finanțat de Consiliul Județean Bacău, în anul 2014, și implementat de Asociația Romano Catolicilor „Dumitru Mărtinaș”. Proiectul se adresează celor 160 de tineri din satele băcăuane romano catolice prin activitățile desfășurate în cadrul celor opt module de formare, dintre care amintim Artă Fotografică și Expoziție de fotografie încheiate cu Vernisajul fotografic „Satul Romano Catolic din Bacău” – istorie și prezent.


Evenimentul a avut loc joi, 23 octombrie 2014, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău și s-a bucurat de prezenta lui Dragoș Adrian Benea, președintele Consiliului Județean Bacău, Cosmin Necula, deputat PSD de Bacău, Vilică Munteanu, directorul Arhivelor Naționale – filiala Bacău, părintelui decan al Decanatului romano-catolic de Bacău, Isidor Dâscă, Ovidiu Leonard Turcu, decanul Facultății de Științe Economice a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău și nu în ultimul rând Mariana Popa, managerul instituției gazdă.


Organizatorii evenimentului, Gheorghe Bejan, președintele Asociației Romano-Catolicilor „Dumitru Mărtinaș” din Bacău, și Oana-Elena Radu, managerul Proiectului „Clubul Tânărului European” mulțumesc invitaților și profesorului dr. Anton Coşa care a insistat în cuvântul său asupra devenirii istorice a comunităţilor catolice din Moldova, reliefând nevoia permanentă a conservării valorilor identitare şi religioase într-un context contemporan dificil. Totodată, a punctat faptul că identitatea românească şi trăirea creştină au fost o constantă în istoria catolicilor moldoveni, aceştia afirmându-şi de-a lungul timpului loialitatea faţă de ţară, probând-o totodată prin participarea la diversele evenimente care au jalonat devenirea istorică a României moderne şi contemporane. Prin urmare, folosirea la adresa catolicilor din Dieceza de Iaşi (de către persoane şi instituţii interesate) a termenului "ceangău" (cu vădita dorinţă de denaturare a identităţii lor româneşti) a fost şi este total greşită.


Protagoniștii expoziției de fotografie, cei 160 de beneficiari ai proiectului, tineri din patru sate romano-catolice (Faraoani, Cleja, Arini și Vladnic), au avut satisfacția de a prezenta publicului din Bacău rezultatul activităților pe care le-au desfășurat cu formatorii și echipa de management în cadrul Proiectului, în perioada martie-decembrie 2014.

 

Scrie un comentariu