RoPress

Stiri recente

ROMÂNIA 100

Sep 22, 2018
România 100 - Băcăuani în Marele Război și la Marea Unire
 
Proiectul, al cărui rod este volumul de față, susținut financiar de Consiliul Județean Bacău, are la bază o idee născută pe când se împlineau 100 de ani de la moartea soldatului băcăuan Constantin Munteanu, căzut în luptele din vara anului 1917 și îngropat, alături de toți camarazii săi, în Mausoleul de la Mărășești.
 
Cu gândul la eroii care au luptat pe fronturile din 1916 - 1918, Asociația „Unlimited Connections” a găsit nimerit să-i cinstească atât pe băcăuanii care, prin sacrificiul suprem, au făcut posibilă nașterea României Întregite, dar și pe curajoșii supraviețuitori ai Marelui Război, care au călăuzit țara mai departe, către România Centenară.

Dintre miile de eroi pe care Bacăul i-a dat țării, s-a făcut remarcat chipul luminos al lui Mihail Văgăonescu, care a luptat cu neștirbit curaj în prima linie, fiind grav rănit. A supraviețuit, contribuind ulterior activ la dezvoltarea ţării şi a urbei băcăuane ca avocat, om politic, primar al orașului și devotat păstrător al memoriei camarazilor căzuți. Deși a fost autor al unui jurnal de război, inițiator al cimitirelor eroilor din oraș și al multor altor fapte, care ar fi trebuit să îl facă una dintre cele mai prețuite figuri ale istoriei interbelice locale, acest român frumos a căzut aproape cu totul în uitare, sub apăsarea negurii comuniste și a straturilor groase de dezinteres din perioada ce a urmat. Alături de el, alte asemenea chipuri stau ascunse în pagini prea puțin cunoscute de publicul larg.

Prin acest volum, al cărui personaj central este Mihail Văgăonescu, dorim să contribuim la efortul de recuperare și de reașezare a lui şi al altor asemenea eroi în conștiința locală băcăuană și în cea națională. Dorim, de asemenea, să exprimăm recunoștință celor care au păstrat aprinsă flacăra cunoașterii istorice în vremuri mai puțin atente la asemenea demersuri. Centenarul este un moment propice readucerii la lumină a eroilor veritabili de acum 100 de ani, onorându-i astfel și pe istoricii care le-au cercetat cu sârguință faptele puse în slujba Țării.

Proiectul nu ar fi putut prinde viață, fără o seamă de băcăuani luminați, care au avut puterea de „a vedea ideea” în toată frumusețea ei şi de a sprijini financiar realizarea sa, printre care se cuvine a-l menţiona pe domnul Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.
Mulțumim aici, prin cuvântul scris, dar, mai profund, vom mulțumi „pe teren”, prin implementarea proiectului.

Ni s-au alăturat alți români, din Bacău și din țară, cu al căror ajutor devotat am adus proiectul de la idee la faptă. Prima parte a volumului, care însumează prezentarea jurnalului lui Mihail Văgăonescu și abordarea istorică a contextului din Marele Război și de după Marea Unire, este asumată de domnul Arthur - Viorel Tuluș, profesor universitar doctor în cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați. Eroii băcăuani, pe care cititorii îi vor întâlni pe parcursul volumului, sunt astfel mai lesne de înțeles și de ținut minte, căci reaprinderea memoriei și trezirea respectului, mai ales la tinerele generații, sunt țintele principale ale proiectului nostru.

În partea a doua, redăm publicului posibilitatea de a cunoaște nemijlocit unul dintre cele mai sincere jurnale de campanie scrise în România - Viaţa în război. Însemnări zilnice de front (1916-1918). Mihail Văgăonescu oferă, cu multă acuratețe și talent, o zguduitoare mărturie a luptelor duse de români în Primul Război Mondial, jurnal de front care se constituie şi într-un veritabil document pe care cercetătorii se pot baza.

În cea de-a treia parte a volumului, am inclus două piese de teatru, ca omagiu exprimat prin artă pentru românii ce au crescut România Întregită, în primele decenii de existență. Cei doi dramaturgi, Radu - Bogdan Ghelu (din Bacău) și Felician Pop (din Satu Mare), simbolizează, de la est la vest, conturul ariei de creație dramaturgică în limitele geografice ale actualei Românii. Participarea lor la acest proiect a făcut posibilă și o abordare inedită, cei doi „atacând” același moment de turnură din istoria României Întregite (moartea regelui Ferdinand I), folosind personaje din grupul propus prin proiectul de față (în prima parte a volumului), dezvoltând însă în manieră proprie construcția dramaturgică. Astfel, prezentării istorice și reeditării jurnalului de campanie li se adaugă în mod fericit contribuția artistică a actualei generații la aniversarea Centenarului.

Mulțumirile echipei de proiect se îndreaptă în mod particular către preotul Ioan Cătălin Manache, parohul bisericii din Chiojdeanca – Prahova cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și, deopotrivă, spre profesorul Gheorghe Frâncu, fost director de școală și primar în aceeași localitate.

În egală măsură, mulțumim pentru sprijinul acordat direct, dar și pentru strădaniile de-o viață întru cunoașterea și cinstirea istoriei locale și naționale, domnului profesor Vilică Munteanu, cercetătorilor Muzeului Județean de Istorie „Iulian Antonescu” din Bacău și lucrătorilor Arhivelor Naționale ale României - Filiala Bacău. Cu precădere se cuvine să mulțumim domnului col. (r.) Paul - Valerian Timofte, care, prin strădania zilnică ce o depune în fruntea Filialei Județene „col. Corneliu Chirieș” Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, ține aprinsă candela neuitării pentru băcăuanii și românii de pretutindeni, ce se odihnesc în glia județului moldav, după o curajoasă viață și o moarte eroică.

Asociației „Unlimited Connections” Bacău

Scrie un comentariu