RoPress

Republica Moldova

Ala Mândâcanu: „Dacă revine comunismul, R. Moldova va fi condamnată pentru încă 10-20 de ani la sărăcie şi mizerie”

Oct 30, 2010

Tot mai mulţi basarabeni emigrează în alte ţări unde se stabilesc cu traiul pentru tot restul vieţii. Comunitatea Moldovenilor din Quebec, Canada, este una dintre cele mai mari comunităţi de moldoveni de pe continentul Nord-American. Ala Mândâcanu, preşedintele Comunităţii, împreună cu alţi moldoveni specializaţi pe diferite domenii, încearcă să soluţioneze problemele moldovenilor din Canada.

Datele neoficiale arată că în Canada s-ar afla între 20.000 şi 25.000 de cetăţeni moldoveni. Majoritatea acestora au mers în Canada în scop de muncă, care ulterior au decis să rămână acolo. Anul acesta, moldovenii din Canada au avut şansa să participe şi ei, pentru prima data la referendumul constituţional care s-a desfăşurat pe 5 septembrie.

Cetăţenii Republicii Moldova au putut să voteze în cele două secţii de votare deschise la Montreal şi Toronto. Potrivit Alei Mândâcanu, 705 persoane şi-au exprimat votul în cadrul referendumului. „Dacă ţinem cont că în cele 6 secţii de votare de pe continentul american s-au luat 1370 de voturi, e un rezultat bun, de peste 50%.

Totuşi, cred că se pot face mai multe, în anumite condiţii”, a declarat preşedintele Comunităţii. Ala Mândâcanu susţine iniţiativa de integrare europeană a Republicii Moldova. „Susţin cu tărie calea Republicii Moldova de integrare europeană, de reforme, de respect pentru drepturile omului şi de luptă împotriva corupţiei”, a mai afirmat Ala Mândâcanu.

Ea este de părere că electoratul trebuie informat pentru a putea vota corect. În opinia ei, jurnaliştii ar trebui să scrie mai multe materiale de informare despre procesul electoral, „implicând cât mai multă lume în actul votării la 28 noiembrie şi consolidand societatea în jurul valorilor democratice şi naţionale”.

Neparticiparea moldovenilor la referendum constituie un element îngrijorător al partidelor politice din Moldova. Ala Mândâcanu crede că cetăţenilor ar trebui să li se ofere o perspectivă clară pentru următorii ani.

„Dacă pe 28 noiembrie revine comunismul, Republica Moldova va fi condamnată pentru încă 10-20 de ani la sărăcie şi mizerie”, a precizat Mândâcanu.

În cadrul alegerilor parlamentare din 28 noiembrie, în Canada vor funcţiona două secţii de votare:

secţia 370 în Montreal:  6767 Cote des Neiges, et. 6 sala 697, Canada, Montreal, tel. 514 868 3608;

secţia  371 în Toronto: 1865 Leslie St. #206, Toronto, ON, M3B 2M3 tel. 1-647 827-0006.

Sursa: www.ropress.eu

Scrie un comentariu