RoPress

Republica Moldova

Vladimir Voronin ar putea rămâne fără imunitate

Nov 4, 2010

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, liderul comuniştilor, ar putea rămâne fără imunitate parlamentară până la scrutinul parlamentar din 28 noiembrie. Parlamentul ar putea fi convocat într-o şedinţă de către speaker-ul Mihai Ghimpu până la finele campaniei electorale, pentru ca deputaţii să discute deposedarea lui Vladimir Voronin de imunitate.

Despre această intenţie a vorbit vicepreşedintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu. Potrivit lui, legislativul poate discuta aceasta chestiune şi fara raportul Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului.

Comuniştii însă îi acuză pe liberali că citesc rău Regulamentul Parlamentului atunci când spun că nu este nevoie de acel raport.

Procuratura Generală a cerut legislativului de la Chişinău retragerea imunităţii parlamentare a lui Vladimir Voronin, pentru că acesta să poată fi cercetat într-un dosar penal, deschis pe numele ex-preşedintelui încă în luna septembrie. Vladimir Voronin este bănuit de neglijenţă în serviciu ce s-a soldat cu decesul tânărului Valeriu Boboc, în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009.

După două şedinţe la care a fost examinat demersul Procuraturii, Comisia juridică, numiri şi imunităţi le-a solicitat procurorilor mai multe probe. Una din condiţii a fost ca fostul şef de stat să fie măcar odată audiat de anchetatori în calitatea sa de bănuit.

Imunitatea parlamentară poate fi retrasă cu votul secret a 51 de deputaţi, din cei 101 din Parlamentul moldovenesc.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, susţine că este nevinovat şi că acest dosar i-a fost fabricat la comanda guvernării democratice.

 

Sursa: www.ropress.eu

Scrie un comentariu