RoPress

Republica Moldova

TRUCURI ELECTORALE

Nov 27, 2010

Cadouri electorale, acuzaţii sau insinuări sunt o parte din acţiunile întreprinse în actuala campanie electorală din Republica Moldova, care se află pe ultima sută de metri. Analiştii politici observă că în actuala campanie concurenţii electorali folosesc metode mult mai ingenioase decât în cele anterioare.

Preşedintele Asociaţiei specialiştilor în relaţiile publice, Ludmila Andronic, susţine că Republica Moldova a avut parte de o campanie liniştită. Dar ar fi fost binevenită o campanie mai bătăioasă cu mai multe intrigi, deoarece oamenii, prin ignorarea referendumului, au demonstrat dezinteres pentru participare la votare. „A fost utilizat un spectru larg de tehnici de PR politic, majoritate dintre acestea sunt preluate din străinătate. Se simte influenţa specialiştilor de la Moscova şi Bucureşti. De asemenea s-a observat şi o uşoară influenţă americană în lansarea PD-ului” Totodată, această campanie se deosebeşte de cele precedente datorită deschiderii unor posturi de televiziune care au organizat dezbateri libere, depăşind formatul de monolog devenit obişnuit publicului, în special în anii guvernării comuniste, ne mai spune Ludmila Andronic

Cadouri politice

(FOTO) 

În actuala campanie, precum şi în cele anterioare s-a recurs la cadouri oferite alegătorilor. Astfel, strategii PD s-au remarcat prin originala idee de a oferi drept cadou seminţe de pătrunjel, ceapă şi morcov, împachetate în pliculeţe cu imaginea liderului şi sigla partidului. Ei nu au ţinut cont de art. 38 din Codul Electoral al Republicii Moldova, care interzice concurenţilor electorali să propună alegătorilor bani, cadouri şi să distribuie fără plată bunuri materiale, fapt pentru care au fost sancţionaţi de CEC. 

Nu se duc cu mâinile goale la întâlnire cu alegătorii nici membrii PCRM. Igor Dodon a mers în satul Ciocâlteni cu două icoane. De asemenea, aproape toate cele 37 de biserici din raionul Călăraşi au primit câte o icoană în dar de la PCRM.

Mihai Ghimpu a fost în satul Peresecina cu o medalie pe care a înmânat-o, în calitate de preşedinte interimar, unui fost preşedinte de colhoz. De asemenea, PL se evidenţiază în această campanie prin modelul afişelor electorale. Acestea au forma unui romb şi ocupă jumătate din panoul electoral.

Nici PLDM nu s-a lăsat mai prejos. Membrii partidului s-au deplasat în teritoriu cu echipe mobile de medici liberal-democraţi care au oferit consultaţii pentru 3000 de cetăţeni. De asemenea, tinerii care au împlinit anul acesta vârsta de 18 ani au primit câte o felicitare de la liderul PLDM Vlad Filat, în care sunt îndemnaţi să iasă la vot pe 28 noiembrie şi să susţină PLDM. Totodată liberal-democraţii au făcut agende, pixuri şi bibelouri electorale cu sigla partidului lor, care sunt suficiente pentru majoritate populaţiei. În acelaşi timp, unii alegători norocoşi au beneficiat şi de 5kg de orez din partea concurentului PLDM.

Scandaluri electorale

Potrivit specialiştilor, dintre tehnicile de PR politic nu a lipsit nici diversiunea informaţională,  foarte mediatizată în RM.

Astfel, difuzarea filmului «Trădaţi de vii», prezentat de Agenţia Omega şi făcut la comanda PCRM, a trezit multe polemici în societate. Filmul, fiind bazat pe unele declaraţii, care au fost  distorsionate intenţionat, are ca scop discreditarea actualei guvernări. Astfel inundaţiile din vara anului curent au fost prezentate ca fiind făcute la comanda AIE pentru a salva oraşul Galaţi aflat pe malul Dunării în România.

Nu a lipsit nici vandalizarea sediilor concurenţilor electorali, deteriorarea drapelelor etc.   Câteva sedii teritoriale ale partidelor au avut de suferit. Au fost rupte afişele electorale, deteriorate câteva billborduri care costă în jur de 1000 de euro unul. Concurenţii electorali au mizat în această campanie şi pe culori. Astfel fregvent au fost murdărite afişele sau sediile unor partide, fiind utilizată culoarea politică a altora. Astfel, sediul PLDM din orăşelul Stăuceni peste noapte din verde s-a făcut în roşu – culoare a Partidului Comunist.

Unul dintre cele mai recente cazuri, care a trezit ample discuţii, este presupusa răpire a fostului şef al Serviciului de Securitate, Artur Reşetnicov şi torturarea acestuia.  În seara zilei de 21 noiembrie Artur Reşetnicov spune că a fost răpit de trei „bandiţi” şi torturat. El a declarat că a fost impus să spună anumite informaţii secrete despre Vladimir Voronin. Procuratura Generală a iniţiat o anchetă penală în cazul răpirii fostului director SIS. Liderii PCRM nu au ezitat nici de data aceasta să-i învinuiască pe cei din Alianţă şi de acest caz. Reşetnicov este candidat la funcţia de deputat pe lista PCRM, fiind cu numărul 38 în listă.

Un caz recent, care a trezit nemulţumirea locuitorilor satului Vălcineţ, raionul Călăraşi, este faptul că la întâlnirea cu alegătorii a fost pusă poza lui Marian Lupu lângă icoanele din Biserică, unde se află până în prezent.

Analistul Igor Boţan, a declarat pentru RoPress că „miza în campania aceasta este una foarte mare. Astfel, avem şi rezultatul: tehnici electorale dintre cele mai murdare, insinuări, acuzaţii, provocări, mai ales pe ultima sută de metri”.

Sursa: www.ropress.eu

Scrie un comentariu