RoPress

Republica Moldova

5.813 cetăţeni ai Republicii Moldova au devenit cetăţeni ai României în 2010

Jan 1, 2011

Dintre cererile depuse în anul 2010, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a soluţionat 5.813 dosare. Alte 30.000 de dosare restante din perioada 2002-2009 au fost soluţionate în acest an.

Din ce în ce mai mulţi basarabeni îşi cer drepturile. În anul 2010, au fost depuse peste 84.400 de cereri de redobândire a cetăţeniei române. Cererile au venit din partea persoanelor care doresc să-şi redobândească cetăţenia pierdută din motive neimputabile lor.

Surse din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie au declarat pentru RoPress că termenul legal de soluţionare a unei cereri de cetăţenie este de 5 luni de la data în care se constată că dosarul este complet, acest lucru semnificând faptul există toate actele, iar acestea sunt valide, şi s-au obţinut avizele de la instituţiile cu care instituţia conlucrează.

Autoritatea dezminte afirmaţiile precum că ar exista o procedură de urgentare a redobândirii cetăţeniei. „În Legea cetăţeniei române nu există procedură de „urgentare”. Singura înlesnire existentă o constituie prevederea art. 8 referitoare la cetăţenii care nu au mai avut cetăţenie română şi care o solicită astfel întâia oară”, au declarat aceleaşi surse din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.

Sursa: www.ropress.eu

Scrie un comentariu