RoPress

Stiri recente

Mesajul ministrului C. David la deschiderea Casei de Cultură Românească Zajecar

Oct 20, 2013

În cadrul festivităţii dedicate lansării oficiale a proiectului ”Casa de Cultură Românească Zajecar”, in data de 17.10.2013, a fost transmis mesajul ministrului delegat pentru românii de pretutindeni Cristian David, în care acesta reiterează sprijinul statului roman pentru românii din Serbia.

Dragi români,

Sunt puţine locuri în această lume, în care a fi român este atât de greu ca în Valea Timocului. Cunoaştem toată străduinţa voastră de a păstra vie limba română, tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti, credinţa. Ele sunt drepturile pe care le aveţi ca oameni, recunoscute de toate cartele dreptului internaţional. Sunteţi o parte a poporului român şi în acelaşi timp cetăţenii loiali ai unei alte ţări – o ţară care pentru România a reprezentat mereu un prieten şi pentru care România, la rândul său a reprezentat un prieten.

România este casa comună pentru toţi cetăţenii săi. Noi înţelegem că a fi un bun cetăţean înseamnă a respecta legile ţării în care te naşti, istoria şi valorile ei, dar că acest lucru nu înseamnă şi a da uitării neamul căruia îi aparţii. De aceea, România permite exprimarea politică a tuturor minorităţilor naţionale, indiferent de cât de mic este numărul celor care le compun, indiferent de cât de vechi sunt ele, indiferent de religie, de rit sau de limba în care se roagă,-există, astfel, locuri rezervate în Parlamentul României pentru toate cele 18 grupuri ale minorităţilor naţionale. În România există şcoli pentru minorităţile naţionale, licee şi chiar facultăţi. În România este permis ca oamenii care aparţin unui anumit rit religios care ţine de biserica unui alt neam să funcţioneze nestingherit, pentru ca oamenii să se poată ruga în limba maternă şi să nu îşi piardă legăturile cu spiritualitatea proprie – exemplul sârbilor din România este exemplul cel mai grăitor în acest sens. Sârbii din România sunt priviţi ca unii dintre cei mai de seamă cetăţeni ai noştri - ne mîndrim cu ei, ne mândrim cu marile nume pe care ei le-au dat culturii, ştiinţei, armatei, sportului şi artei româneşti. România nu a încercat niciodată să îi facă să uite cine sunt. Copiii sârbi din România învaţă să scrie şi să citească în limba sârbă la şcoli din sistemul de învăţământ românesc, pot continua să studieze în limba lor şi mai departe, credincioşii sârbi, aparţinând Bisericii Ortodoxe Sârbe, se pot ruga în limba lor şi au parte de serviciu religios în limba lor. În România pătrund cărţi scrise în limba sârbă pentru ca sârbii de la noi să nu piardă contactul cu limba vie a ţării lor. România consideră că aşa trebuie, că aşa este bine şi că aşa ar trebui să facă toate statele lumii cu minorităţile lor naţionale. Românii din Valea Timocului nu au venit aduşi de vânt în locurile în care trăiesc acum. Ei sunt urmaşii primilor locuitori ai pământurilor şi locurilor în care trăiesc. Începuturile lor în Valea Timocului sunt la fel de vechi ca drumul tăiat de împăratul Traian în drumul său spre Dunăre, spre Dacia, în secolul II după Hristos. De atunci şi până acum, românii trăiesc necontenit în acele locuri, în aceleaşi locuri. Peste ei au trecut secole de istorie. România înţelege eforturile Serbiei de a-şi găsi drum în Europa de azi, o Europă construită pe valori democratice, pe respect faţă de identitate, pe toleranţă şi înţelegere. Ca bun şi vechi prieten al Serbiei – să nu uităm că un rege sârb i-a dăruit unui domn român o sabie pe care erau încrustate cuvintele “Amico certo in re incerta” – prieten sigur în vremi tulburi – noi sprijinim şi vrem să facem cât mai uşor drumul Serbiei spre Europa – o Europă care are ca deviză “Uniţi în diversitate ” – lucru care înseamnă nu doar că în Europa este acceptată diversitatea statelor membre, dar şi că statele Europei recunosc diversitatea din interiorul lor.

România doreşte, în spiritul bunei vecinătăţi, ca şi românii din Serbia să beneficieze de aceleaşi drepturi şi posibilităţi neîngrădite de a-şi păstra limba, tradiţiile şi obiceiurile ca şi sârbii din România. Ţara noastră este un bun exemplu în regiune pentru toleranţă, respect şi multiculturalism.

Dragi români, pentru noi cei de la Bucureşti, reprezentaţi un exemplu în a fi buni cetăţeni şi buni români. Toate problemele şi greutăţile pe care le suportaţi ne sunt cunoscute şi reprezintă pentru noi priorităţi.

Voi sunteţi exemplul viu al unui vers dintr-un vechi cântec românesc – “Nimic din ce e românesc nu piere.”

 

 

Scrie un comentariu