RoPress

Stiri recente

Tinerii români din Zajecar iubesc să vorbească în limba maternă

Nov 4, 2013
Este primul sfârşit de săptămână din luna noiembrie, dar soarele străluceşte ca în plină vacanţă de vară.
 
Bucuria celor 30 de copii veniţi la Casa de Cultură Românească din Zajecar este pe măsura vremii, care ne îndeamnă pe toţi să ne deschidem sufletele şi să fim mai buni. Libertatea de gândire şi de exprimare pe care le-o oferă formatorii modulelor de comunicare în limba română şi de geografie este pe deplin răsplătită. Depăşind barierele vârstei, tinerii vorbesc cu încredere între ei, dar şi cu prietenii veniţi din România.
 
Greutăţile de la început şi inhibiţiile, induse ori naturale, au dispărut, iar seninătatea a cuprins chipurile nevinovate ale copiilor. Nu există răsplată mai mare pentru cei care s-au luptat să pună în aplicare un asemenea proiect decât veselia şi dezinvoltura cu care tinerii vorbesc în limba maternă. Expresiile îşi desfac tot mai larg aripile, iar gândurile copiilor timoceni se împletesc cu ale noastre fără nicio ezitare.
 
Este bucuria de a comunica în limba maternă cu semeni ce vin de departe, iar acest sentiment se poate întâlni la tinerii care se simt în siguranţă şi care pot îndrăzni să spere la un viitor mai bun. Este de datoria adulţilor din Valea Timocului, români şi sârbi, deopotrivă, dar şi a celor din România, mai ales a oficialilor de la Bucureşti, ca aceşti tineri să crească frumos, ca români din Uniunea Europeană, alături de colegii lor sârbi, unguri, croaţi, sloveni, regăsindu-se mâine cu toţii ca cetăţeni europeni, capabili să îşi vorbească propria limbă, dar şi să comunice în limbile celorlalţi cetăţeni ai familiei continentale.
 
 
 
Priviţi mâinile copiilor din Valea Timocului! Ele încearcă să prindă raza de soare ce va desena curcubeul de deasupra Europei de mâine! Să învăţăm noi de la ei ce este bucuria, ferindu-ne să îi învăţăm noi pe ei ce înseamnă frica şi tristeţea!

Scrie un comentariu