RoPress

Stiri recente

Unlimited Connections și prietenii săi

Oct 16, 2013

În toamna anului 2011, broșura „Icoane de suflet românesc”, cartea „Pagini de folclor românesc din Serbia. Texte din colecţia lăutarului Sima Prunarevic, 1888-1969”, volum realizat de Elena Ramona Potoroacă, muzeograf la „Muzeul Satului” din Bucureşti şi dr. Zvonko Trailovic și expoziția de fotografie intitulată „Semne şi istorii ale românilor din Valea Timocului - Letopiseţ în piatră”, realizată de către Daniel Petru Muraru, au fost lansate la „Centar za kulturu GRAD” din Belgrad, moment pentru care îi mulțumim încă o dată unuia dintre prietenii noștri din Serbia, domnul Novița Niagoievici.

În toamna anului 2011, broșura „Icoane de suflet românesc”, cartea „Pagini de folclor românesc din Serbia. Texte din colecţia lăutarului Sima Prunarevic, 1888-1969”, volum realizat de Elena Ramona Potoroacă, muzeograf la „Muzeul Satului” din Bucureşti şi dr. Zvonko Trailovic și expoziția de fotografie intitulată „Semne şi istorii ale românilor din Valea Timocului - Letopiseţ în piatră”, realizată de către Daniel Petru Muraru, au fost lansate la „Centar za kulturu GRAD” din Belgrad, moment pentru care îi mulțumim încă o dată unuia dintre prietenii noștri din Serbia, domnul Novița Niagoievici.

În perioada următoare, Asociaţia „Unlimited Connections”, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română din Negotin, reprezentată de părintele protopop Boian Aleksandrovici, căruia, de asemenea, îi adresăm, și pe această cale, mulțumiri pentru sprijinul pe care ni l-a acordat, a distribuit gratuit 1000 de exemplare ale broșurii „Icoane de suflet românesc” către cititorii din Valea Timocului.

Este momentul să menționăm că eforturile noastre au fost susținute de o serie de persoane private din Bacău, cărora le transmitem toată recunoștința pentru gestul luminat de a ajuta la apariția unei tipărituri pentru frații noștri români.

La numai o zi distanță de lansarea proiectului din Zajecear, gândurile noastre se îndreaptă către parlamentarul băcăuanLucian Ciubotaru, care a crezut, încă din anul 2011, pe când nu era membru al legislativului de la București, în ideea reprezentată de broșura „Icoane de suflet românesc”, la a cărei tipărire gratuită a avut o contribuție semnificativă.

          Preocuparea de atunci a fruntașului liberal băcăuan, cu privire la comunitatea românilor din Serbia, și-a găsit împlinirea, în cursul anului 2013, când i s-au alăturat încă doi parlamentari din orașul nostru - doamna Viorica Marcu, deputat PNL, și domnul Dragoș Luchian, senator PNL. Cu această ocazie, salutăm anunțata prezență a domniilor lor la evenimentul de la Zajecear!

          Profităm de acestă ocazie, pentru a exprima mulțumiri Consulatului General al României din Zajecear, în special domnului consul general Iulian Nițu, pentru modul profesionist și prompt în care a acordat asistență membrilor și colaboratorilor asociației.

            Împreună cu partenerii din România, care ni s-au alăturat în cursul anului 2013 - Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Radio România Reșita, intenționăm să oferim tinerilor noștri conaționali din Valea Timocului, care participă la activitățile educative extracurriculare în limba maternă, un prilej de consolidare a capacității de comunicare între membrii comunității din care fac parte, dar și cu ceilalți cetățeni ai Serbiei și ai Europei, în spiritul principiilor vizând respectarea drepturilor omului, a valorilor democratice şi funcționării statului de drept.

            Prietenilor noștri din Valea Timocului și din Voivodina, tineri și adulți, despre care vom avea ocazia să relatăm pe larg după lansarea din data de 17.10.2013, le mulțumim pentru toate eforturile de până acum, exprimându-ne admirația pentru curajul și devotamentul lor și promițându-le că Proiectul „Casa de cultură românească Zajecar” este doar primul pas dintr-o lungă călătorie, pe care dorim să o parcurgem împreună în universul culturii românești și europene.

 
 

Scrie un comentariu