RoPress

Rusia

Hodorkovski: Îi sunt recunoscător Angelei Merkel

Dec 22, 2013

Fostul oligarh şi critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, graţiat de Vladimir Putin, a declarat că nu se poate întoarce în Rusia din cauza unei condamnări în civil încă active, care îl obligă la plata a 550 de milioane de dolari, relatează AFP. El a mai subliniat că nu este ultimul deţinut politic din Rusia şi a precizat că îi este recunoscător Angelei Merkel, cancelarul Germaniei, pentru eliberare.

"Din punct de vedere juridic, condamnarea mea în civil în primul caz nu a fost ridicată. Este vorba despre o condamnare la plata a 550 de milioane de dolari şi, potrivit legii ruse, aceasta deschide posibilitate ca eu să nu pot primi autorizaţia de a părăsi ţara", a declarat Hodorkovski la Berlin, în faţa jurnaliştilor ruşi, potrivit agenţiei Interfax.
Hodorkovski a fost graţiat vineri de Vladimir Putin după zece ani de detenţie şi îmbarcat imediat într-un avion cu destinaţia Berlin.

El a adăugat că dacă această condamnarea, o rederesare fiscală de 17 miliarde de ruble datând de la condamnarea sa din 2005 pentru evaziune fiscală, va fi ridicată de Curtea Supremă, el va considera acest lucru drept un "semn că poate să se întoarcă în Rusia".

Această condamnare îi vizează colectiv pe Hodorkovski şi pe principalul său asociat Platon Lebedev, arestat şi judecat împreună cu el şi care continuă să îşi ispăşească pedeapsa până la eliberarea prevăzută în mai.

În noiembrie, justiţia a declarat că nu a putut ridica decât 132,8 milioane de ruble (trei milioane de euro la cursul actual), majoritatea provenind din confiscarea unui teren care îi aparţinea lui Lebedev.

Fostul miliardar, care potrivit estimărilor site-ului Gazeta.ru încă ar deţine milioane de dolari în conturi în străinătate, a declarat că nu ştie pentru moment la cât se ridică averea care i-a rămas.

"Dacă aş avea nevoie de bani, m-aş lansa în afaceri, dar am cu siguranţă suficient pentru a trăi", a adăugat el.
"Nu cumpăr cluburi de fotbal", a declarat el, într-o aluzie la un alt oligarh rus, Roman Abramovici, un apropiat al Kremlinului şi proprietarul clubului londonez Chelsea.

"În Rusia mai sunt deţinuţi politici"

Fostul miliardar rus şi critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, graţiat şi trimis la Berlin, a mai dezvăluit, duminică după-amiază, că nu i s-a lăsat posibilitatea de a "alege" să rămână în Rusia, după eliberare, relatează AFP.
El a adăugat că se va consacra de acum apărării deţinuţilor politici din ţara sa.

"Nu trebuie să mă consideraţi simbolul faptului că nu mai sunt deţinuţi politici în Rusia", a declarat Hodorkovski în prima sa conferinţă de presă de la eliberarea din închisoare.

"Voi face tot posibilul să nu mai fie, voi face tot ce voi putea", a adăugat el.

"Oficialii politici din ţările occidentale trebuie să îşi amintească, în relaţiile cu preşedintele Putin, că eu nu sunt ultimul deţinut politic din Rusia".

"Nu am avut de ales în momentul eliberării", a povestit el.

"Când am fost trezit la ora 02.00 dimineaţa, mi s-a spus că voi merge acasă", a declarat el cu un zâmbet ironic.
El a afirmat că gardienii penitenciarului l-au însoţit "până la închiderea uşii avionului" care l-a dus la Berlin.
Hodorkovski i-a mulţumit cancelarului Angela Merkel pentru că a acţionat în vederea eliberării sale.

"Îi sunt foarte recunoscător Angelei Merkel, despre care am aflat abia aici că a avut un rol" în negocierile care au dus la acestă eliberare, a declarat el.

"Mi s-a oferit o viză de un an, prin urmare am înainte un an", a răspuns el unui jurnalist care l-a întrebat dacă va rămâne un Germania.
El s-a pronunţat şi împotriva boicotării Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci.
"Este o sărbătoare a sportului, o sărbătoare pe milioane de persoane şi, probabil, ea nu trebuie umbrită", a declarat el.

 

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/primele-declaratii-ale-lui-hodorkovski-dupa-eliberare-nu-ma-pot-intoarce-in-rusia_1345451.html#ixzz2oKJCEAh5

Scrie un comentariu