RoPress

Educatie

Pricopie: La examenul din clasa a VIII-a trebuia să fie și o limbă străină

May 8, 2014

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, consideră că elevii claselor a VIII-a ar trebui să susțină o probă de limbă străină la evaluarea națională, întrucât la aceste discipline nu sunt testați decât abia la bacalaureat.

"Competența de limbi străine nu o evaluăm decât la bacalaureat. Acum încercăm pe testul de clasa a VI-a, este prima dată când facem așa ceva. În mod normal, la examenul de clasa a VIII-a trebuia să fie și limba străină. De mult timp trebuia să fie acest lucru. Nu o să fie anul acesta, nu o să fie la anul, dar începem să facem și acest lucru. Dar înainte de a fi examen, pentru că aceasta este distincția pe care trebuie să o facem, înainte trebuie să fie evaluare fără notă, fără pedeapsă, fără premiu, ci doar antrenament. Aceste competențe de limbă sunt evaluate la nivelul clasei a VI-a încet, gradual va trebui să le testăm și pe clasele mai mici", declarat Remus Pricopie, joi, la o dezbatere.

Potrivit lui, s-a vrut introducerea unei a doua limbi străine începând cu clasa a III-a, dar s-a constatat că nu există profesori în mediul rural.

"Știți că aveam obligativitatea unei limbi străine începând cu clasa a III-a, am făcut ordinul și acum există obligativitatea primei limbi străine începând cu clasa I. Am vrut să dau ordin cu obligativitatea celei de-a doua limbi străine începând cu clasa a treia. În urma discuției cu colegii din minister am spus: Hai mai întâi să anunțăm și să ne asigurăm că în mediul rural, despre care s-a vorbit că există un decalaj foarte mare, avem profesorii necesari! Ei, pe hârtie există, dar în practică atunci când te duci în anumite zone izolate constați că nu există", a spus ministrul Educației.

El a afirmat că, în această lună, va propune introducerea la nivel european a Competenței Verzi.

Referindu-se la noile manuale școlare, Pricopie a spus că de la momentul de propunere și până la realizarea de programe școlare și apoi de manuale trec câțiva ani.

"(...) Până în momentul în care ajungi să faci manuale, programele mai întâi și manualele, trec câțiva ani. Dacă ne mai uităm la dorința editorilor de manuale de a schimba, atunci probabil că în vreo zece ani reușim. Tocmai ce am aflat că domnii editori vor să tragă frâna de mână cu totul și eventual să cumpărăm manualele editate acum vreo 14 ani încă vreo 14 ani. Iată câte probleme apar de la decizia de bună intenție până la ceea ce se întâmplă pe teren", a spus ministrul Pricopie.

Ministrul a mai spus că directorul general pentru învățământ preuniversitar din cadrul MEN, Liliana Preoteasa, a fost numită de premierul Victor Ponta subsecretar de stat în minister.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu