RoPress

Romania

Salariile profesorilor, întârziate cu o săptămână

Jan 9, 2014

Ministerul Finanţelor Publice întârzie plata salariilor în învăţământ, din cauza unei chestiuni de procedură.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine că angajaţii din educaţie vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână, din cauza unui ordin al Ministerului Finanţelor privind noile măsuri fiscal-bugetare, care a fost emis în decembrie şi pus în aplicare din ianuarie.

Potrivit FSLI, Ministerul Finanţelor Publice a emis în decembrie 2013 un ordin pentru punerea în aplicare a OU 88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare. Actul normativ trebuie pus în practică începând din 1 ianuarie 2014, în condiţiile în care Trezoreriile judeţene nu au o logistică adaptată noilor cerinţe, iar serviciile de secretariat şi de contabilitate din unităţile de învăţământ au foarte mult de muncă pentru întocmirea documentelor care stau la baza plăţii salariilor.

"Victimele acestei măsuri prost aplicate sunt, în primul rând, salariaţii din învăţământ care vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână. Având în vedere că noile cerinţe impuse de Ministerul Finanţelor Publice implică calculul salariilor pe cicluri de învăţământ, serviciile de secretariat şi de c.ontabilitate din unităţile şcolare vor fi excesiv birocratizate pentru că sunt foarte multe cadre didactice care predau la două sau trei cicluri de învăţământ (primar, gimnazial şi liceal) şi salariile acestora şi dările aferente către stat trebuie calculate separat", a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu, joi, la Antena 3.


Potrivit liderului FSLI, nu trebuie omis nici faptul că mulţi dintre salariaţii din educaţie au rate la bănci, iar întârzierea achitării acestor rate înseamnă penalizări "pe care nu le plăteşte Guvernul".

Reprezentantul sindical consideră că Ministerul Finanţelor ar fi trebuit să facă această schimbare treptat, astfel încât personalul din învăţământ să nu aibă de suferit, iar în acest moment reprezentanţii ministerului trebuie să găsească urgent o soluţie, pentru ca plata salariilor să fie făcută în cel mai scurt timp.

Plata salariilor în învăţământ ar fi trebuit să înceapă din 5 ianuarie.
Voinea: De vină sunt şcolile

În replică, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, susţine că banii vor ajunge cu întârziere la unii bugetari din cauza instituţiilor în care aceştia lucrează.

Şcolile au avut trei luni la dispoziţie să se înregistreze în noul sistem de plăţi folosit de guvern, dar unele au făcut asta pe ultima sută de metri. De aici ar proveni defapt decalajul între zilele de plată a salariilor

Scrie un comentariu